Nieuws/Binnenland
1325908
Binnenland

Politie graaft lichaam oude moordzaak op

SLUIS - De nationale politie in Zeeland-West-Brabant neemt een ongebruikelijke stap om alsnog licht te brengen in een oude moordzaak. Het lichaam van een meer dan twintig jaar geleden in stukken gehakte vrouw wordt opgegraven en opnieuw op sporen onderzocht.

Op 16 juli 1994 deed een wandelaar in het retranchement Het Zwin, nabij camping De Zwinhoeve, een lugubere vondst. In een sloot werden delen van een menselijk lichaam gevonden. De politie startte een onderzoek waaruit bleek dat het lichaam niet compleet was. De dag erna werden in de nabijheid van de eerdere vindplaats de overige stoffelijke resten aangetroffen.

Het lichaam, waarvan later na onderzoek bleek dat het van een vrouw was, bleek in stukken gehakt.

Langdurig onderzoek leidde destijds niet tot het vaststellen van de identiteit van het slachtoffer. Een verdachte of verdachten in deze zaak zijn ook nooit gevonden. De vrouw is vervolgens als ’onbekend’ begraven op de algemene begraafplaats aan de Hoogstraat 68 te Sluis.

Omdat ontwikkelingen in de opsporing vooral op DNA-gebied niet stil hebben gestaan, wil de politie nu een nieuwe poging wagen de zaak op te lossen.

In opdracht van het Openbaar Ministerie gaat de politie Zeeland West Brabant op dinsdag 28 maart de onbekende vrouw opgraven. Daarna zullen onder andere een antropoloog en forensische specialisten zich ontfermen over de stoffelijke resten.

Het opgraven van onbekende slachtoffers van misdrijven gebeurt in Nederland zeer zelden. Door het vaststellen van de identiteit kunnen nabestaanden ingelicht worden, die dan de vele jaren van onzekerheid achter zich kunnen laten. Ook hoopt de politie verdachten voor de rechter te kunnen brengen. De politie denkt minstens vier weken nodig te hebben om de identiteit van het slachtoffer te achterhalen.

Als mensen nu al tips hebben kunnen ze contact opnemen met het Cold Case team van de politie Zeeland West Brabant via telefoonnummer 0900-8844.