Nieuws/Buitenland
1326010342
Buitenland

China pauzeert militaire dialoog en andere samenwerking met VS

Blinken noemt Chinese raketten ’ongerechtvaardigde escalatie’

Antony Blinken

Antony Blinken

WASHINGTON - De ballistische raketten die China in de buurt van Taiwan heeft afgevuurd zijn volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken een „aanzienlijke, onevenredige en ongerechtvaardigde escalatie” van de situatie. Hij benadrukt dat de acties van China een crisis in de Oost-Aziatische regio zouden kunnen veroorzaken en dat de Verenigde Staten die willen voorkomen.

Antony Blinken

Antony Blinken

Blinken herhaalde dat de geschillen niet met geweld, maar vreedzaam zouden moeten worden opgelost. Een crisis of een conflict zou zeker „niet onvermijdelijk” zijn volgens de buitenlandminister. Hij roept China op om verantwoordelijk te handelen en de militaire oefeningen stop te zetten.

China begon de militaire oefeningen rond Taiwan donderdag vanwege het bezoek van toppolitica Nancy Pelosi aan de eilandstaat. China beschouwt dat als een provocatie omdat het Taiwan als afvallige provincie ziet. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vrijdag sancties tegen Pelosi en haar familie aangekondigd, omdat ze zich met China’s „interne aangelegenheden” heeft bemoeid en daarmee de soevereiniteit van het land ondermijnd. Volgens Blinken was het bezoek van Pelosi vreedzaam en „geen aanleiding voor China’s extreme reactie.”

De buitenlandminister zou met zijn Chinese collega al een maand geleden hebben gesproken over een mogelijk bezoek van Pelosi, omdat hij een buitenproportionele reactie van China wel zag aankomen. „We hebben ons voorbereid op Chinese stappen zoals deze. Sterker nog, we hebben exact dit scenario beschreven.”

China vuurde zeker elf ballistische raketten af, waarvan vier over Taiwan zouden zijn gevlogen. Ook staken Chinese gevechtsvliegtuigen en maritieme schepen de middenlijn over in de Straat van Taiwan, de officieuze grens in de wateren tussen het eiland en het vasteland.

Door de oefeningen was het zee- en luchtruim van Taiwan tijdelijk niet bereikbaar voor internationale vaar- en vliegtuigen. De Verenigde Staten willen duidelijk maken dat hun schepen gewoon van de Straat van Taiwan gebruik blijven maken en dat ze zullen „varen en vliegen waar de internationale wetten dat toestaan.”

Witte Huis ontbiedt Chinese ambassadeur om militaire oefeningen

Het Amerikaanse Witte Huis heeft de Chinese ambassadeur op het matje geroepen. Volgens de krant The Washington Post kreeg de ambassadeur te horen dat de Verenigde Staten de escalerende acties rond Taiwan veroordelen en geen crisis in de regio willen.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft op zijn beurt een Canadese diplomaat en de Japanse ambassadeur ontboden om uitleg te geven over de verklaring die de G7-landen naar buiten brachten. De G7 riep China op om de spanningen niet op te laten oplopen en de stabiliteit en vrede in de regio te bewaren. Beijing wil dat Canada en Japan „onmiddellijk de fouten herstellen” en de verklaring terugtrekken.

De Amerikaanse ambassadeur in China moest zich woensdag al melden in Beijing naar aanleiding van het bezoek van toppolitica Nancy Pelosi aan Taiwan. China kondigde vrijdag sancties aan tegen Pelosi en haar familie.

China pauzeert militaire dialoog en andere samenwerking met VS

Voorlopig zal er geen dialoog meer zijn tussen hooggeplaatste militaire bevelhebbers van China en de Verenigde Staten. China schort het contact op als deel van de sancties die het land invoert naar aanleiding van het bezoek van de Amerikaanse toppolitica Nancy Pelosi aan Taiwan.

Omdat China haar reis als een provocatie ziet, neemt het meerdere maatregelen tegen de VS. Zo wordt de samenwerking stopgezet op het gebied van transnationale misdaadpreventie en het repatriëren van illegale migranten.

Daarnaast pauzeert Beijing de gesprekken over klimaatverandering tussen beide landen. Op de klimaattop in Glasgow vorig jaar kondigden de twee grootste CO2-uitstoters ter wereld aan om samen meer actie te ondernemen.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken kondigde vrijdag ook al aan dat er sancties zullen volgen voor Nancy Pelosi en haar familie.