Nieuws/Binnenland
1326083
Binnenland

VVD stelt vragen en wil demonstratie- en vlagverbod rond RAI

Zorgen over turken

Amsterdam - De VVD in Zuid maakt zich zorgen over de komst van mogelijk tienduizenden Turken die in de RAI mogen stemmen voor het referendum dat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan meer macht moet geven.

De liberalen willen weten of de stad Amsterdam een vlag- en demonstratieverbod wil afkondigen gedurende de dagen dat er gestemd mag worden (van 5 tot en met 9 april). „We begrijpen dat er in Deventer, waar ook gestemd mag worden, al een vlag- en demonstratieverbod is afgekondigd”, zegt Daan Wijnants van de VVD in Zuid. „Het lijkt ons goed om dat ook in Amsterdam in stellen. Niet alleen voor de Turkse gemeenschap, maar ook voor eventuele tegendemonstraties.”

'Spanningen'

Primair is volgens de VVD dat de openbare orde niet verstoord mag worden. „Omwonenden mogen er geen last van hebben. Indachtig de spanningen die er nu zijn, lijkt het ons goed om na te denken over beveiliging en voorkomen van eventuele parkeeroverlast.”

Wijnants stelt hierover vandaag vragen. De drie stembureaus worden gefaciliteerd door de Turkse kiesraad en Turkse consulaten. De RAI meldt desgevraagd dat er geen mededelingen worden gedaan over eventuele maatregelen. Ook de stad Amsterdam doet hierover geen mededelingen.

Hermetisch afsluiten

Eerder was burgemeester Van der Laan voorbereid op de mogelijke komst van de Turkse minister Kaya naar het Turkse consulaat. Hij betwijfelde of hij juridisch gezien het hele Museumplein, waaraan het Turkse consulaat gevestigd is, op voorhand hermetisch had kunnen afsluiten.

De Amsterdamse burgervader had echter een creatieve oplossing achter de hand. Zo wilde hij haar toespraak verstoren met vrolijke muziek, een groots videoscherm en vuurwerk. „In die zin is het jammer dat ze bij Rotterdam afsloeg”, zei Van der Laan spottend tegen de gemeenteraad. „Prachtige muziek, een schitterend Amsterdams filmpje, ik denk dat iedereen blij was geweest met die harmonieuze afloop.”