Nieuws/Binnenland
1326109
Binnenland

Inval bij varkensbeulen

DEN HAAG - De Vlaamse minister van Dierenwelzijn Ben Weyts heeft opdracht gegeven om de vergunning van het slachthuis in Tielt in te trekken. De activiteiten worden stilgelegd. De minister zet die stap na de verspreiding van beelden over de praktijken binnen het slachthuis en een bezoek van de inspectie.

Animal Rights bracht de wrede misstanden in het Vlaamse varkensslachthuis aan het licht. Ook maakte de dierenwelzijnsorganisatie bekend dat het vlees van de gemartelde varkens te koop is bij tientallen Nederlandse slagerijen.

Op beelden van een verborgen camera is te zien hoe varkens geschopt en geslagen worden door transporteurs en medewerkers bij aankomst in het slachthuis. Kreupele varkens worden hardhandig aan de oren voortgetrokken. Varkens die niet in staat zijn te lopen worden met kettingen rond de poten uit de vrachtwagen gesleept.

Ook worden varkens die tijdens het transport al doodgingen, verkocht als geslacht dier in plaats van vernietigd. „Regels rond dierenwelzijn worden systematisch geschonden, maar ook wetgeving over hygiëne en voedselveiligheid wordt niet gerespecteerd”, aldus Robert Molenaar van Animal Rights. Hij neemt juridische maatregelen om het bedrijf Debra te sluiten.

Thomas De Roover De Brauwer, directeur van Debra, zegt „zeer geschokt” te zijn van de beelden. „We kunnen de beelden niet ontkennen. We zijn een intern onderzoek gestart om te kijken hoe we dit in de toekomst kunnen voorkomen.” Tegen de betreffende medewerkers worden „passende maatregelen” genomen.

Onder de Nederlandse afnemers van het vlees van de mishandelde varkens zit volgens Molenaar een groot aantal keur- en kwaliteitsslagerijen. Animal Rights beschikt over een lijst waarop zestig slagerijen in Nederland staan, onder wie een hofleverancier.

In het exportslachthuis in Tielt worden 1,4 miljoen varkens per jaar geslacht, ofwel zo’n 25.000 à 35.000 per week. Het slachthuis is onderdeel van de Debra-Group, een van de grootste slacht- en productiebedrijven van varkensvlees in België.