Nieuws/Buitenland

Acht arrestaties na aanslag Londen

Het pand in Birmingham waar de politie vannacht binnenviel.
1 / 2

Het pand in Birmingham waar de politie vannacht binnenviel.

Hollandse Hoogte

LONDEN - UPDATE 11:58 - Na de aanslag bij het parlementsgebouw in Londen heeft de Britse politie op zes adressen huiszoeking gedaan. Daarbij zijn acht mensen aangehouden.

Het pand in Birmingham waar de politie vannacht binnenviel.
1 / 2

Het pand in Birmingham waar de politie vannacht binnenviel.

Hollandse Hoogte

Het hoofd van de dienst terreurbestrijding Mark Rowley zei tegen de BBC dat honderden rechercheurs de hele nacht hebben doorgewerkt. In meerdere plaatsen zijn acties uitgevoerd, onder meer in Birmingham. Volgens de Britse krant The Independent bestormde de politie woensdagavond laat een woning op de tweede verdieping van een pand in die stad. Daarbij zouden drie mannen zijn opgepakt.

Volg de gebeurtenissen in Londen via ons liveblog

De dader van de aanslag woensdag reed met een auto in op voetgangers op de Westminster Bridge. Even verderop kwam de wagen tegen een hek tot stilstand. Daarna stapte de bestuurder uit en viel hij met een mes politiemensen aan bij het parlementsgebouw. Vervolgens werd hij neergeschoten door de politie.

Door de aanslag kwamen vier mensen om, onder wie de dader. In ziekenhuizen liggen 29 gewonden. Van zeven van hen is de toestand kritiek. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft geen aanwijzingen dat onder de doden en gewonden Nederlanders zijn.

De politie denkt te weten wie de dader was, maar heeft diens identiteit niet vrijgegeven. De autoriteiten hebben de media opgeroepen de naam van de vermoedelijke dader niet te noemen, omdat dit het onderzoek zou kunnen frustreren. „We gaan er nog steeds vanuit dat de aanvaller alleen handelde en door het internationaal terrorisme was geïnspireerd”, zei Rowley.

Premier Theresa May noemde de aanslag „ziek en verderfelijk.” Ze zei dat de Britten hun leven weer zullen oppakken en dat het parlement donderdag gewoon aan het werk gaat.

Het hoofd van de dienst terreurbestrijding liet weten dat hij geen aanwijzingen heeft voor andere terreuracties die in voorbereiding zouden zijn. Wel hebben de autoriteiten de veiligheidsmaatregelen verscherpt. Rowley zei dat er onder meer extra politieagenten de straat opgaan.

Bekijk meer van