Nieuws/Buitenland
1326161
Buitenland

Een jaar na aanslagen in Brussel: Britse hoofdstad opgeschrikt door terreur

Vier doden bij aanslag Britse parlement

LONDEN - UPDATE 09.28 uur - Het dodental van de aanslag bij het Brits parlement in Londen is bijgesteld naar vier. Eerder werd gemeld dat er een vijfde dode zou zijn gevallen. De doden zijn twee burgers en een politieagent. Ook de dader werd doodgeschoten. Verder zijn er veertig gewonden onder wie zeventien buitenlanders en drie politieagenten.

De dader reed woensdagmiddag met een auto in op voetgangers op de Westminster Bridge. Even verderop kwam de wagen tegen een hek tot stilstand. Daarna stapte de bestuurder uit en viel hij met een mes politiemensen aan bij het parlementsgebouw. De dader bracht een agent fatale verwondingen toe en werd vervolgens neergeschoten door de politie.

De Britse politie weet inmiddels wie de dader is. Een politiecommissaris van de contra-terrorismedienst liet weten dat de aanslagpleger geïnspireerd was door islamitisch-gerelateerd terrorisme. Het voorval vond precies een jaar na de aanslagen in Brussel plaats.

In de nacht van woensdag op donderdag heeft de politie in Birmingham een inval gedaan. Volgens Britse media had die te maken met de aanslag, maar de poltie wil dat niet bevestigen.

May

De Britse premier Theresa May was tijdens de aanslag aanwezig in het parlementsgebouw. Ze werd door haar beveiligers weggevoerd en in veiligheid gebracht.

May noemde de aanslag later "ziek en verderfelijk". "De plek van de aanval in het hart van onze hoofdstad is niet toevallig gekozen", zei ze. De Britten zullen nooit buigen voor terrorisme. Ze zullen hun leven weer oppakken en het parlement gaat donderdag gewoon weer aan het werk, verklaarde ze.

Afschuw

Wereldwijd werd met afschuw gereageerd op het terroristisch geweld in de Britse hoofdstad. De Nederlandse premier Mark Rutte reageerde ontzet en sprak over "afschuwelijke beelden" uit Londen. Ook onder anderen de Franse president François Hollande, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Amerikaanse president Donald Trump spraken hun medeleven uit.

Onder de veertig gewonden bij de aanslag zijn zeker tien buitenlanders. Het gaat om vijf Zuid-Koreanen, drie Franse scholieren en twee Roemenen. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken zei woensdag aan het begin van de avond geen aanwijzingen te hebben dat er Nederlanders zijn onder de slachtoffers. "Maar dat kunnen we in dit stadium ook nog niet uitsluiten."