1326173
Nieuws

VGZ hekelt nieuw zorgakkoord

Amsterdam - Zorgkosten mogen als het aan VGZ ligt ook in 2018 maar heel beperkt stijgen. De zorgverzekeraar is tegen een sectorakkoord waarin royalere kostengroei mogelijk is dan in de afgelopen jaren, toen ziekenhuizen maar 1% mochten groeien.

VGZ-bestuursvoorzitter Tom Kliphuis zei dinsdag op een congres van vakmedium Zorgvisie te vrezen voor een (hoofdlijnen)akkoord voor 2018 waarbij de harde rem op zorgkostengroei van de afgelopen jaren wordt versoepeld.

Akkoord

Ziekenhuizen, maar ook specialisten en andere zorginstellingen worstelden in de afgelopen jaren met maximale groeipercentages. Ziekenhuizen mochten bijvoorbeeld enkele jaren maar 1% per jaar groeien, terwijl medicijnkosten harder stegen en door vegrijzing en stijgende levensverwachting zorgkosten ook opliepen. Ze worstelden met harde zorgrem. Daarentegen was die harde rem een van de redenen dat zorgkosten in de afgelopen jaren minder hard konden stijgen dan de economische groei.

In De Agenda voor de Zorg (een document met overeengestemde doelen, plus voorstellen aan de regering) stelden 16 zorgpartijen maandag onder meer dat er door oplopende economische groei in tegenstelling tot enkele jaren geleden nu weer ruimte is om in de zorg te investeren, zonder daarbij concrete percentages of bedragen te noemen.

’Verkeerde prikkel’

Kliphuis waakt er in een verslag van Zorgvisie voor dat iedere zorginstelling straks per jaar bijvoorbeeld 2,5% mag groeien (in volume, maar uiteindelijk betekent dat ook omzetgroei). „Dat geeft de verkeerde prikkel aan zorginstellingen. Het beloont niet de goede instellingen die inzetten op zinnige en zuinige zorg.”

De VGZ-baas doelt op afspraken die de verzekeraar maakt met een groep ziekenhuizen om op lange termijn omzetdalingen te realiseren door onnodige zorg te minderen en eenvoudige behandelingen of controles bij de (goedkopere) huisarts te laten doen. Bij een ziekenhuis in Uden kon er zo in twee jaar bijvoorbeeld al 12% krimp gerealiseerd worden.

Buurman

VGZ stimuleert dat, door ziekenhuizen langetermijnzekerheid te geven en ze te laten meedelen in kostenbesparingen. Kliphuis vreest dat een hoger groeipercentage die acties ziekenhuizen niet motiveert. „Waarom zouden zij nog inzetten op krimp als de buurman gewoon een paar procent groeit?”

Op dit moment spreken overheid, zorginstellingen, patiëntenorganisaties en zorgverzekeraars over een nieuw akkoord op kwaliteit en kosten voor 2018. VGZ vermoedt dat het daar lijkt uit te draaien op maximaal 1,5% groei, al meer dan in de afgelopen jaren. Ook dat vindt de verzekeraar te veel.

’Beperkte groei’

VGZ is tegen een hoofdlijnenakkoord, omdat de overheid zo wel een erg stevige grip op de zorg heeft, gezien die ook al over het basispakket gaat. Toch schat Kliphuis hij dat er niet een nieuw akkoord voor 2018 te ontkomen valt, omdat te veel partijen het wel graag willen. „Maar laten we dan in ieder geval een beperkte groei afspreken.”