Nieuws
1326355
Nieuws

Huizenkoper wordt niet warm van energielabel G

Huizenkopers staan niet te trappelen om een woning met energielabel G aan te schaffen. Huizen die in het roodste vakje van het label vallen, staan langer te koop en brengen minder op.

Dat blijkt uit een studie van TIAS Business School. De verkoopopbrengst is gemiddeld €18000 lager als de woning een G-label heeft. Daarbij staan deze huizen gemiddeld 60 dagen langer te koop.

Andersom is de impact van een een A- of B-label veel minder groot. Deze energiezuinige huizen worden 40 dagen sneller verkocht, maar de groene regionen van het energielabel leveren niet meer dan €5000 extra op. Dit bedrag is slechts de helft van de toekomstige energiebesparing die een A- of B-label oplevert.

“Het lijkt erop dat kopers heftiger reageren op waarschuwingen van de rode labels, dan dat zij zich laten verleiden door het goede nieuws van de groene premies”, aldus TIAS-onderzoeker Dirk Brounen.

TIAS Business School maakte gebruik van gegevens van makelaarsvereniging NVM. Bijna 58000 woningen die in de tweede helft van 2016 werden verkocht met energielabels, werden onderzocht. Daarvan werd ruim 32% verkocht met een groen A- of B-label, terwijl 15% van de hand werd gedaan met rode F- en G-labels.

Lees ook: Vijf keer voordeel voor energiezuinige woning en Klus je huis verkoopklaar