Nieuws
1326431
Nieuws

'Spaarrente grote banken op termijn naar nul'

EINDHOVEN (AFN) - Het is een kwestie van tijd alvorens grote banken zullen besluiten de spaarrente op nul te zetten. Vergelijkingssite Spaarrente.nl denkt dat onder meer Rabobank, ABN AMRO en ING nog dit jaar daartoe uiteindelijk zullen besluiten.

Volgens de informatieleverancier heeft Triodos Bank, dat de rente per 3 april op 0 procent zet, een ,,psychologische grens" doorbroken. De stap van Triodos komt voor de vergelijkingssite niet als een verrassing. De bank bood al de laagste rente en daarbij kiezen klanten juist voor Triodos uit idealisme, omdat het geld uitsluitend wordt belegd in duurzame en maatschappelijk verantwoorde bedrijven en projecten.

De drie grote banken zitten met hun huidige rente van 0,2 procent, die de laatste tijd al stapsgewijs is afgebouwd, het dichtste bij de nul. Ze zullen evenwel voorzichtig blijven om zo niet het risico te lopen dat ze klanten kwijt raken aan de andere banken op het moment dat ze daadwerkelijk naar de 0 procent gaan, aldus Spaarrente.nl.

Ver weg

Aan de bovenkant van de markt is een dergelijke stap volgens de vergelijkingssite nog ver weg. De hoogste rente op een spaarrekening ontvang je op dit moment bij ASR Bank. De spaarrente is hier 0,6 procent. Daarna volgt nog een hele rij banken met rentes van 0,5 tot 0,55 procent. Anders dan de grote banken zullen kleinere banken het niet overleven als spaarklanten besluiten hun geld van de rekening te halen.

Negatieve rentes verwacht Spaarrente.nl in elk geval nog niet. De vergelijkingssite wijst daarbij naar het Japanse voorbeeld, waar mensen hun geld van de bank haalden omdat ze moesten toeleggen op hun spaarrekening. Op de zakelijke spaarmarkt is het wel waarschijnlijk dat de rentes negatief gaan worden.