Nieuws/Buitenland
1326601
Buitenland

Bijbaantjes voor dochters nekken Franse minister

Bruno le Roux.

Bruno le Roux.

PARIJS - UPDATE 18:19 - De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bruno Le Roux is dinsdag opgestapt. Hij gaf toe dat hij zijn twee dochters tijdens hun zomervakanties aan een baantje als parlementair medewerkster had geholpen. Tegelijk ontkende hij elk illegaal handelen in deze zaak.

Bruno le Roux.

Bruno le Roux.

Justitie was al een vooronderzoek begonnen naar de bijbaantjes. Le Roux had voor de televisie bevestigd dat hij ze allebei 's zomers had aangesteld als assistent toen hij nog parlementslid was.

Het kabinet van de Franse president liet weten dat de 39-jarige socialist Matthias Fekl is benoemd tot opvolger van Le Roux. Fekl was eerder werkzaam bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, waar hij als staatssecretaris was belast met Buitenlandse Handel.

Het vergeven van baantjes binnen familiekringen is momenteel een heet hangijzer in de Franse politiek. De Republikeinse presidentskandidaat François Fillon wordt ervan verdacht zijn vrouw te hebben ingehuurd als assistent, zonder dat ze veel uitvoerde. Ook de kinderen van de oud-premier kregen mogelijk fictieve baantjes.