1326603
Binnenland

CDA, D66 en GL: zes op eigen kracht in Kamer

DEN HAAG - Bij de drie grote winnaars van de verkiezingen (CDA, D66 en GroenLinks) zijn elk zes kandidaten op eigen kracht in de Kamer gekomen. Zij kregen genoeg voorkeurstemmen. Koningin van de voorkeurskandidaten is CDA-nummer 2 Mona Keijzer, die meer stemmen vergaarde dan sommige lijsttrekkers.

Bij de grootste partij, de VVD, bleef het aantal kandidaten dat met voorkeurstemmen de Kamer haalde op vier stokken, bij de PVV op twee.

De lijsttrekkers van CDA, D66 en GL kregen steeds de meeste stemmen, maar zagen ook partijgenoten goed scoren. Keijzer kreeg liefst 165.384 stemmen, het grootste aantal van alle nummers 2 en meer dan bijvoorbeeld DENK-lijsttrekker Tunahan Kuzu en FvD-voorman Thierry Baudet.

CDA'er Maurits von Martels vergaarde als nummer 44 op de lijst 21.510 stemmen, waardoor hij als vierde van het CDA is geëindigd.

Ook bij D66 wijkt de lijst 'winnaars' af van de oorspronkelijke lijst. Pia Dijkstra stond op 4, maar vergaarde 120.557 stemmen waardoor ze op 2 finisht. Antje Diertens, 18e op de lijst, komt met 24.691 stemmen op 5.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra, als derde op de lijst, haalde ternauwernood op eigen kracht de Kamer. Hij zag staatssecretaris Klaas Dijkhoff (5) passeren. Dijkhoff is de grootste stemmentrekker die niet op een van de twee bovenste plaatsen van een kandidatenlijst stond.

Bij de PvdA blijken vooral bewindslieden populair. Minister Jeroen Dijsselbloem eindigde op plaats 2, maar ook staatssecretaris Sharon Dijksma en minister Lilianne Ploumen eindigden in de top 5.

Deze verkiezingen was er ook een oproep om te stemmen op een vrouwelijke kandidaat die net buiten de Tweede Kamer dreigde te vallen. GroenLinks-kandidaten Isabelle Diks en Lisa Westerveld, de nummers 19 en 14 die genoeg voorkeurstemmen binnenhaalden voor een Kamerzetel, lijken daarvan te hebben geprofiteerd.

GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren, die pas na protest van de achterban alsnog een plaats op de kandidatenlijst kreeg, heeft ruimschoots op eigen kracht de Kamer gehaald. Ze werd vierde.