Nieuws
1326803
Nieuws

Fiscus laat spierballen zien aan sjoemelende adviseur

Beroepsverbod voor belastinggoochelaar

Amsterdam - Het mag dan een chaos zijn bij de Belastingdienst, tijdens de aangifteperiode laat de fiscus zijn spierballen zien. Sjoemelende belastingmannetjes worden keihard afgestraft voor populaire belastingtrucs.

Zeker zes ’foute’ adviseurs kregen de afgelopen weken een bezoekje van de fiscale opsporingsdienst FIOD. Vijf van hen zijn aangehouden. Ze worden verdacht van belastingfraude en hen hangt celstraf en een verbod op het uitoefenen van hun beroep boven het hoofd.

De malafide adviseurs zouden op grote schaal valse aangiften hebben gedaan voor cliënten. Vooral het opvoeren van valse aftrekposten voor ziektekosten en giften zijn populaire trucs om hoge teruggaven op de inkomstenbelasting los te ritselen bij de fiscus.

De Belastingdienst kwam de sjoemelpraktijken van de adviseurs op het spoor met behulp van speciale computersoftware. Die is zo geprogrammeerd dat de alarmbellen gaan rinkelen bij opmerkelijke of steeds terugkerende patronen in de aangiften. Zo gaat het opvallen als bij één en dezelfde adviseur bovengemiddeld vaak aftrekposten voor ziektekosten opduiken.

Afgelopen jaar zou er bijvoorbeeld zijn gesjoemeld met dieetkosten, die je in bijzondere gevallen kunt aftrekken van de inkomstenbelasting. Bij controles ontbraken de vereiste verklaringen van een arts, aldus een woordvoerder van de FIOD.

Vaak terugkerende ’ronde getallen’ zijn ook verdacht, blijkt uit een onlangs gewezen vonnis van de rechtbank Amsterdam. Een sjoemelende adviseur die iets te onzorgvuldig te werk ging in het fabriceren van niet-bestaande ziektekosten moet dat nu bekopen met een celstraf van 14 maanden, waarvan 4 voorwaardelijk. Ook kreeg hij een beroepsverbod opgelegd.

Deze maand werden nog twee andere adviseurs in eerste aanleg veroordeeld tot onvoorwaardelijke celstraf door rechtbanken in Amsterdam en Den Bosch.

De Belastingdienst vermoedt dat belastingmannetjes bewust te werk gaan om klanten te werven. Ze beloven onrealistisch hoge belastingteruggaven rond deze tijd, als Nederlanders weer massaal aangifte moeten doen. „Als een belastingadviseur een teruggaaf presenteert die te mooi is om waar te zijn, dan is dat waarschijnlijk ook zo”, aldus een woordvoerder die waarschuwt dat burgers zelf verantwoordelijk blijven voor hun aangifte.

Maar Mark Collij, één van de verdachte belastingadviseurs, spreekt tegen dat hij van kwade wil was. Hij en zijn kompaan Jan Klaver werden vorige week door een bezoekje van de FIOD verrast op hun kantoor in Hoorn. Bij de inval is een auto in beslag genomen.

„Ons kantoor helpt veel klanten in de sociale sector met een laag inkomen. Die maken vaker ziektekosten”, verklaart Collij het hoge aantal aftrekposten waarop de software van de Belastingdienst waarschijnlijk is aangeslagen. Volgens de Hoornse adviseur gaat het echter om ’slordigheden’. „Veel mensen hebben al heel lang een dieet. Maar om dat te bewijzen heb je een herbevestiging van de huisarts nodig. Die weigert dat geregeld.”

Bij de invallen is beslag gelegd op auto’s, huizen en in één geval is circa 185.000 euro aan contant geld in beslag genomen. Wat de herkomst is van het geld wordt nog onderzocht.

Lees hier meer over de jaarlijkse belastingaangifte