Nieuws/Buitenland
1327137
Buitenland

Sturgeon: kom naar Schotland

Nicola Sturgeon

Nicola Sturgeon

ABERDEEN - De Schotse premier Nicola Sturgeon heeft Britse tegenstanders van de Brexit opgeroepen naar Schotland te verhuizen. „Kom hier naartoe, om te leven, te werken, te investeren of te studeren”, zei ze onder grote bijval van de toegestroomde menigte op een bijeenkomst van haar Schotse Nationale Partij in Aberdeen.

Nicola Sturgeon

Nicola Sturgeon

Sturgeon wil een nieuw referendum houden over Schotse onafhankelijkheid, nadat het Verenigd Koninkrijk zich had uitgesproken voor uittreding uit de Europese Unie. Een meerderheid in Schotland stemde echter tegen de Brexit.

Het plan was om het referendum tussen herfst 2017 en lente 2018 te houden, in elk geval voor de daadwerkelijke Brexit. Ze heeft inmiddels aangegeven het eventueel te willen uitstellen.

Volgens peilingen stemt bij een nieuw Schots referendum 56 procent van de Schotten voor verblijf in het Verenigd Koninkrijk. Dat is zelfs een procent meer dan bij het referendum in 2014, toen er ook al over onafhankelijkheid werd gestemd.

De voormalige Britse premier Gordon Brown, zelf een Schot, heeft voorgesteld dat Schotland onderdeel blijft van het Verenigd Koninkrijk, maar na de Brexit aparte handelsverdragen met landen binnen de Europese Unie mag afsluiten. De vice-voorzitter van de Schotse Nationale Partij heeft aangegeven daar niets voor te voelen.