Nieuws/Binnenland
1327240
Binnenland

Spekman: PvdA moet zichzelf in spiegel kijken

Utrecht - Aftredend PvdA-voorzitter Hans Spekman vindt dat de partij zichzelf een spiegel moet voorhouden om weer de weg omhoog te kunnen vinden.

Vrijdagavond kondigde Spekman aan later dit jaar op te stappen, nadat er intern enorm veel kritiek op zijn positie was ontstaan. Woensdag verloor de PvdA dramatisch. De partij rest nu negen zetels.

Op de PvdA-ledenraad zaterdag in Utrecht stelde de partijvoorzitter dat hij had gehoopt verder te vechten, maar opstapt om de eenheid in de partij te bewaren. Als advies aan de partij gaf hij mee „de blik van buiten naar binnen te halen”, door ook met niet-leden en experts over de toekomst van de partij het gesprek aan te gaan. Op zijn eigen functioneren reflecteerde Spekman echter niet.

Ook partijleider Lodewijk Asscher nam het woord op de bijeenkomst. „Het doet mij pijn en verdriet dat ik er als lijsttrekker niet in ben geslaagd het vertrouwen in de PvdA te herstellen”, zei hij. „Het is duidelijk dat we moeten veranderen.”

Hij vindt eveneens dat er veel met elkaar moet worden gesproken om de juiste oplossingen te vinden. „Ik heb de laatste dagen veel analyses gelezen van partijgenoten die exact wisten wat er fout is gegaan”, sprak Asscher. „Dat vind ik heel knap. Ik niet.”

De partijleider zegt wel die ’strijd’ samen met de leden te willen blijven voeren. Maar gaf ook een waarschuwing af: „Er is geen enkele reden te denken dat het goedkomt, omdat het bij andere partijen goed is gekomen.”