Nieuws/Binnenland
1327303
Binnenland

’Buitengewoon pijnlijk’

Spekman stapt op als partijvoorzitter PvdA

Den Haag - Bij de PvdA rolt de eerste kop na de enorme verkiezingsnederlaag: partijvoorzitter Hans Spekman stapt op.

„De nederlaag was buitengewoon pijnlijk”, motiveerde Spekman zijn vertrek. Hij zei te zien dat er ’een discussie rond zijn persoon’ was ontstaan. „Ik zie dat die discussie de eenheid ondermijnt. Daarom is het van belang dat ik opstap.”

’Groter dan één persoon’

Partijleider Asscher, die zijn partijvoorzitter aldoor steunde, vindt het ’knap’ dat Spekman opstapt. „Van mij had Hans niet weg gehoeven. Want dit is groter dan één persoon. Ik ben blij dat hij niet meteen opstapt, maar zegt: 'ik ben verantwoordelijk voor het vervolg'.''” De PvdA neemt tot de zomer voor het vinden van een nieuwe partijvoorzitter.

De sociaaldemocraten zouden eigenlijk pas zaterdag hun oordeel vellen over de rol van de partijvoorzitter in de historische nederlaag. Vrijdagavond besloot Spekman in een spoedoverleg op het partijbureau toch alsnog zelf op te stappen.

Voortekenen

De voortekenen waren er vrijdag al. Bewindspersonen van de partij namen het al niet openlijk meer op voor de vaandeldrager in slobbertrui. Maar Spekman zelf leek het leed nog wat te willen rekken. Zo wil partijleider Asscher een uitvoerige studie naar wat er allemaal fout is gegaan waardoor het pijnlijke verlies nog tijdenlang onderwerp van gesprek blijft.

Daarnaast leek partijvoorzitter Spekman vast te houden aan zijn baan. In de partij viel duidelijk te horen dat hij gauw de eer aan zichzelf moet houden. Als hij zou wachten met zijn vertrek tot een kopstuk hem openlijk zou afserveren, was de schade voor de partij alleen maar groter.

’Consequenties’

Het ongemak met de kwestie in de partijtop was donderdag te merken na de ministerraad. Minister Bussemaker (Onderwijs) liet zich in bedekte termen over het vraagstuk uit. Ze durfde wel als één van de weinige openlijk over ’consequenties’ te spreken. „Ik constateer dat er in de organisatie en campagne fouten zijn gemaakt en dat we daar consequenties aan moeten verbinden.” Wat dat betekent, liet ze in het midden. Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) meende dat de vraag over Spekmans vertrek nu niet de juiste is. „Ik vind dat het verkeerde gesprek. Ons probleem is groter dan dat van één persoon.”

Wat er precies fout is gegaan in de campagne, kan Asscher nu nog niet zeggen. „Maar het is helder dat veel mensen ons de coalitie met de VVD niet hebben vergeven. Het is ook helder dat het mij niet gelukt is om daar in de afgelopen drie maanden verandering in te brengen.” De partijleider ziet dat hij zelf ook dingen anders had moeten doen, zoals het RTL-debat.

Geen nieuw geluid

Een complicatie voor de PvdA is dat van een nieuw geluid geen sprake lijkt. Het zijn vooral dezelfde gezichten die de PvdA in de Kamer nieuw elan moeten gaan geven. Momenteel is een derde van de negen zetels compleet nieuw in de Kamer, een derde is al Kamerlid en een derde is nu bewindspersoon. Die verhouding wordt hoogstwaarschijnlijk scheef getrokken. Minister Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) stevent af op een voorkeurszetel ten koste van nieuwkomer William Moorlag.