1327326
Buitenland

Erdogan: Turken in Europa moeten meer kinderen krijgen

ANKARA - De Turkse president Erdogan heeft zijn in Europa levende landgenoten opgeroepen meer kinderen te nemen om zo de invloed te vergroten. „Neem niet drie, maar vijf kinderen”, zei hij tijdens een campagnebijeenkomst in Eskisehir in het westen van Turkije.

Meer kinderen is volgens Erdogan een antwoord op het onrecht dat Turken in Europa wordt aangedaan doordat landen als Nederland en Duitsland Turkse ministers geen campagne laten voeren voor een referendum in april. Die volksraadpleging moet hem als president meer macht geven.

Het staatshoofd riep de Turken in Europa op hun leven over de hele linie op een hoger plan te brengen. „Daar waar u werkt en woont, daar is nu uw vaderland. Richt meer bedrijven op. Stuur uw kinderen naar betere scholen. Laat uw familie in betere wijken wonen. Stap in de beste auto’s. Ga in de mooiste huizen wonen.”

Gladiatoren

Erdogan haalde tijdens de bijeenkomst bovendien opnieuw uit naar de Nederlandse politie. „Hoe verschillen degenen die honden mijn broeder lieten bijten van de gladiatoren in Rome? Er is geen verschil, ze zijn precies hetzelfde.”

Erdogan refereerde daarmee aan de gebeurtenissen van afgelopen weekeinde, toen een demonstrantie van Nederturken in Rotterdam hard werd neergehaald door de politie.