Nieuws/Buitenland
1327333
Buitenland

Aanval dorp Syrië door Amerikanen

WASHINGTON - De luchtaanval donderdag op het dorp al-Jina in de provincie Aleppo in het westen van Syrië werd uitgevoerd door Amerikaanse toestellen. Doelwit was niet een moskee, maar een vergaderplaats van al-Qaeda. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie vrijdag laten weten.

Pentagon-woordvoerder Jeff Davis toonde op een persconferentie beelden van de aanval. Daarop zou te zien zijn dat de moskee, aan de overkant van de straat tegenover de verwoeste vergaderplaats, gespaard was gebleven. Ook een gebouw pal naast de vergaderplek was nog intact. Pentagon-woordvoerder Jeff Davis toonde op een persconferentie een foto van de aanval.

Door de aanval, uitgevoerd door bemande en onbemande vliegtuigen, kwamen tientallen mensen om het leven. Volgens het Pentagon waren daar geen burgers bij.

Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten had eerder gezegd dat door de aanval zeker 46 mensen in een moskee waren omgekomen, voornamelijk burgers.

De VS voeren een coalitie aan in een luchtoorlog tegen Islamitische Staat. Ze voeren ook luchtaanvallen uit op al-Qaeda, dat van de chaos in Syrië gebruik zou willen maken om zijn invloed te vergroten. In westelijke delen van de provincie Aleppo en in de provincie Idlib vallen Syrische en Russische gevechtsvliegtuigen vaak rebellen aan die vechten tegen het bewind van president Bashar al-Assad.