Nieuws/Binnenland
1327430
Binnenland

D66 bracht stemmers met taxi naar ander stembureau

Nijmegen excuseert zich bij Kiesraad

NIJMEGEN - Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen heeft zich vrijdag schriftelijk bij de Kiesraad geëxcuseerd voor de verwarrende gang van zaken tijdens de verkiezingsavond in zijn stad. „Ik betreur ten zeerste dat door deze handelwijze kiezers mogelijk niet in staat zijn geweest hun keuze kenbaar te maken”, staat in een brief die is gevoegd bij het officiële proces-verbaal van de verkiezingen in Nijmegen.

Nijmegen besloot woensdagavond om het stembureau op het stadhuis tot 23.00 uur open te houden wegens de grote drukte. Een uur later trok de gemeente dat besluit weer in, aangezien de Kieswet voorschrijft dat alle stembureaus om 21.00 uur moeten sluiten. Een aantal kiezers kwam daardoor voor een gesloten deur terecht. Anderen konden niet op het bureau van hun keuze stemmen, omdat de stembiljetten op waren.

Met de taxi naar stembureau

Onder meer oppositiepartij D66 heeft vragen gesteld over de „slechte communicatie vanuit het stadhuis.” De partij snapt niet hoe het kan dat de stembiljetten op diverse adressen op waren. D66 liet woensdagavond taxi’s rijden om stemmers naar andere adressen te brengen.

Opkomst station 381 procent

Volgens Bruls waren er 130.000 stembiljetten beschikbaar voor de 140.000 stemgerechtigde Nijmegenaren. Maar bijvoorbeeld op het centraal station was de opkomst maar liefst 381 procent. „Toen de vraag om stembiljetten nijpend werd, zijn op het stadhuis stembiljetten gekopieerd en daar bij het bureau neergelegd. Abusievelijk is ambtelijk besloten dat daar ook langer kon worden gestemd. Dat is op social media vermeld. Om 21.30 uur is het foute besluit teruggedraaid”, aldus de burgemeester. Hij excuseerde zich eerder al bij de inwoners van zijn stad. Er zijn vrijdag geen officiële klachten ingediend, volgens de gemeente.