Nieuws/Binnenland
1327569
Binnenland

PRODUCTEN

Iedereen nog aan boord?

Jonge Nederlandse ondernemers ontwikkelden de PanPan, een 'virtuele lifeline' die met het apparaat werkt dat we allemaal hebben: de mobiele telefoon.

Soms komt hulp voor mensen die overboord zijn geslagen te laat. Dit had op een simpele manier voorkomen kunnen worden met de PanPan, een vinding van jonge ondernemers uit Alkmaar.

PanPan is een slimme crew watcher die continu checkt of iedereen nog aan boord is. Mocht er iemand overboord slaan, dan gaat automatisch het alarm af. Daarbij geeft PanPan gelijk alle informatie die nodig is voor een snelle reddingsactie; coördinaten van het man overboord moment, de tijd en de in te zetten redding koers.

PanPan is ook handig voor kinderen,"misschien de minst oplettende bemanningsleden aan boord".

Hoe het werkt:

Het compact apparaatje wordt tegen de mobiele telefoon of tablet gehouden en maakt dan direct een koppeling via Bluetooth 4.0. In de telefoon kun je de 'beacon' een naam geven. Het 'beacon' kan vervolgens ergens in de kleiding worden opgeborgen.

De telefoon controleert elke seconde of alle beacons nog in de buurt zijn. Als deze in contact komen met water of uit de buurt zijn gaat er een alarm af. 

Het PanPan apparaat kost $95 en voor een bemanning van vijf ben je voor vijf beacons $450 kwijt. De PanPan zal vanaf april 2017 beschikbaar zijn.