Nieuws/Binnenland
1327728
Binnenland

Webcamafperser Aydin C. krijgt tien jaar cel

AMSTERDAM - Webcampedo Aydin C, berucht na de zelfmoord van het Canadese tienermeisje Amanda Todd, is gelijk de eis veroordeeld tot de maximale gevangenisstraf van 10 jaar en 243 dagen.

De Tilburger C. was niet aanwezig bij de uitspraak in de Bunker in het Amsterdamse Osdorp. Hij werd vertegenwoordigd door zijn advocaat Robert Malewicz, die verklaarde C. te adviseren in hoger beroep te gaan.

De rechters kwamen tot de maximale straf vanwege de nietsontziende wijze waarop C. tientallen kwetsbare tienermeisjes afperste met naaktfoto’s en video’s met seksuele handelingen, die hij bij hen los troggelde. Ook vier homomannen werden slachtoffer van zijn praktijken.

Mystery-man

C. verschool zich tijdens het proces achter ’mystery-man’ Murat, in wiens opdracht hij zou handelen. Wie en waar die Murat dan wel verbleef, werd nooit duidelijk. En een deel van het bewijsmateriaal uit afgeluisterde gesprekken zou door de politie ook niet op juiste manier zijn verzameld, zo stelde zijn advocaten.

De rechters konden zich op geen enkele wijze in eventuele verzachtende omstandigheden of excuses vinden. Zij vielen over de weerzinwekkende behandeling van C. tegenover zijn slachtoffers. Hij dreigde hun levens te ruïneren. Als meisjes niet deden wat hij zei, dan vertelde hij dat „de hel zou losbreken.”

Dat ging zelfs zo ver dat hij een meisje toebeet: „Ik zal zover gaan, dat je jezelf zal doden, bitch.” Als het meisje aangeeft daartoe in staat is, meldt hij ’you’re choice!’ met een lachende emoticon erachter. Hij verwees nota bene naar de 15-jarige Todd, die zichzelf in 2012 daadwerkelijk van het leven beroofd. Zij bezwijkt onder de druk van het vertoonde materiaal op internet. De rechter: „Verbijsterend dat hij zijn slachtoffers laat lijden. Ieder inlevingsvermogen schiet te kort.”

De Canadese Todd toonde vlak voor haar dood in een hartverscheurende video haar verhaal met briefjes. Na haar overlijden werd het filmpje tientallen miljoenen keren bekeken. Er werden meerdere reportages over Todd gemaakt.

De Canadese politie stuitte tijdens de zoektocht naar de veroorzaker op meerdere meisjes die werden gechanteerd. Een internationale zoektocht leidt naar een Nederlands IP-adres. Toch duurt het nog een jaar voordat C. wordt aangehouden. Tijdens het proces heeft hij zich op enkele details na op zijn zwijgrecht beroepen.

Canada heeft om uitlevering van C. gevraagd. Hoewel Nederland dat verzoek heeft goedgekeurd, is C. daartegen in beroep gegaan.