Nieuws/Binnenland

Links is weggevaagd

Lijsttrekker Lodewijk Asscher van de PvdA

Lijsttrekker Lodewijk Asscher van de PvdA

ANP

AMSTERDAM - Politiek links is bijna weggevaagd uit de Tweede Kamer. PvdA, SP en GroenLinks komen opgeteld amper op veertig van de 150 zetels uit. GroenLinks is na hun grote winst met 14 zetels de grootste partij aan de linkerkant. Grote verliezer is de PvdA.

Lijsttrekker Lodewijk Asscher van de PvdA

Lijsttrekker Lodewijk Asscher van de PvdA

ANP

De partij van Lodewijk Asscher raakte 29 zetels kwijt en komt uit op negen zetels. Een ongekende schrobbering door de kiezer. Opmerkelijk genoeg profiteert de SP van Emile Roemer niet van het enorme verlies bij de sociaaldemocraten. Bij de rode broeders wordt een bijltjesdag verwacht. De verwachting is dat het een zware tijd gaat worden voor partijvoorzitter Hans Spekman van de PvdA. Hij heeft bij de NOS al aangegeven dat hij zal opstappen ’als de leden dat willen’. De partij heeft zaterdag een politieke ledenraad. Daar zal de verkiezingsuitslag besproken worden.

Oppositie voor de hand

Het ligt voor de hand dat de Partij van de Arbeid in de oppositie belandt, na de historische verkiezingsnederlaag. Dat heeft PvdA-leider Lodewijk Asscher donderdag gezegd. Asscher zei dat kiezers woensdag hebben laten zien dat ze boos zijn op de PvdA. „Het was een ongekende dreun van de kiezers. Iedereen was gister ’dizzy’ van de klap.” Maar, voegde hij eraan toe, „de PvdA heeft Nederland veel te bieden.”

Opheffing PvdA

Partijprominent Rob Oudkerk heeft donderdagochtend voor de microfoon van Radio Noord gepleit voor opheffing van de PvdA. Hij noemt de nederlaag van de sociaal-democraten „historisch, maar totaal niet onverwacht.” „De SDAP is vroeger ook opgeheven en daar kwam de PvdA uit voort. Misschien komt er een nieuwe sociaaldemocratische beweging, die mensen aan zich weet te binden.” Oudkerk denkt dat de integratie het punt is waarop het mis is gelopen voor zijn partij. „Die problematiek hebben we niet alleen terzijde geschoven, maar de mensen die daar last van hebben, hebben we niet aan ons weten te binden.”

Zicht op links weg

De bal voor de vorming van een nieuw kabinet ligt bij de VVD als grootste partij. Het zicht op een linkse regering is weg. „Dat is de harde realiteit.” Dat benadrukte SP-voorman Emile Roemer donderdag. Roemer slaagde er niet in zijn partij te laten groeien in de Tweede Kamer. De socialisten verliezen zelfs een zetel en zakken naar veertien, aldus de jongste prognose van de uitslag.

Draaiboeken omgegooid

Achter de schermen wordt bij de VVD toegegeven dat de rel met Turkije als een geschenk uit de hemel kwam. De provocatie van de Turken werd met vaste hand afgeslagen. Redacties gooiden hun draaiboeken vol vinnige verkiezingsvragen om. Alle vragen gingen alleen nog maar om de diplomatieke rel waarmee Rutte zich de staatsman kon tonen.

Vernederend voor de PvdA zijn de reacties van grote winnaar VVD. „Dat hebben ze niet verdiend”, klinkt het onder de liberalen. „Het is echt droevig als een coalitiepartner zo’n klap krijgt.”