Nieuws/Binnenland
1327876
Binnenland

Ook in Nijmegen stembureaus dicht

NIJMEGEN - In Nijmegen zijn alle stembureaus woensdagavond om half tien gesloten. Op dat moment stond nergens meer een rij en heeft burgemeester Hubert Bruls het laatste stembureau gesloten dat nog open was. Zoals volgens de Kieswet voorgeschreven is, aldus een woordvoerder van de burgemeester.

De gemeente meldde eerst dat het stembureau in het stadhuis pas om 23.00 uur zou sluiten, twee uur later dan de vastgelegde sluitingstijd van 21.00 uur. Dat was volgens de gemeente nodig omdat er kort voor 21.00 uur op een aantal plekken nog lange rijen stonden, terwijl op diverse stembureaus de stembiljetten op waren. Kiezers konden op het stadhuis alsnog gaan stemmen. De plaatselijke D66-fractie organiseerde zelfs gratis taxivervoer vanaf gesloten stembureaus naar het stadhuis. Maar rond 21.30 uur waren de rijen opgelost.

Er is volgens de woordvoerder geen sprake van dat de Kiesraad zich bemoeid zou hebben met de gang van zaken in Nijmegen. ,,De burgemeester heeft dit zelf besloten en geen contact hierover gehad met de Kiesraad'', zei hij woensdagavond.

Ook in andere steden bleven sommige stembureaus wat langer open om de rij wachtenden weg te werken.