Nieuws/Binnenland
1327909
Binnenland

KNGF zet ontslag zieke directeur door

AMSTERDAM - De raad van toezicht van stichting KNGF Geleidehonden zet het ontslag van hun zieke directeur Ellen Greve nog deze week door. “Een schande”, noemt haar advocaat dit besluit.

Directeur Greve (54), die zich vorig jaar zomer ziek meldde en aan kanker werd behandeld, is al sinds 2003 aan het KNGF verbonden. Zij kreeg in 2016 ongevraagd een bonus van twee maandsalarissen toegekend van haar raad van toezicht voor haar bijzondere prestaties tijdens het voorgaande jubileumjaar van het hulphonden-opleidingsinstituut. Over de bonus ontstond vervolgens een rel na een publicatie in de Volkskrant, waarin de beloning van Greve werd bekritiseerd. De raad van toezicht, waaronder ook ex-Aegon topman Kees Storm, nam direct na het krantenartikel publiekelijk afstand van het toekennen van de bonus, waardoor een conflict ontstond met de ziek thuiszittende Greve. Dit terwijl uit een interne mail van toenmalig rvt-lid Romke de Vries, voormalig rechter, blijkt dat leden van de raad vanwege de “taakverzwaring” voor Greve, “weloverwogen” tot de incidentele beloning voor haar hebben besloten en “daar nog steeds achter staan”.

Deze week stelt de raad van toezicht in een schrijven aan alle KNGF-vrijwilligers dat het conflict met Greve geen enkel verband heeft met de door de raad zelf veroorzaakte bonus-rel.

In het door rvt-voorzitter en hoogleraar Corporate Governance Mijntje Lückerath ondertekende stuk, zouden er “ernstig verontrustende geluiden uit de organisatie” zijn ontvangen over het functioneren van de directeur. Onduidelijk blijft waarom deze geluiden werden opgevangen nadat Greve door haar rvt voor buitengewone inzet en prestaties was beloond met een bonus.

“Er is ook geen enkel stuk waaruit die kritiek op haar functioneren blijkt”, zegt haar advocaat Mark Keuss, arbeidsrechtdeskundige bij Lexence Advocaten.

KNGF ontkent in het schrijven aan de vrijwilligers ook dat rvt-lid Ton Oudejans zich vorig jaar vrouwonvriendelijk en grievend over Greve heeft uitgelaten tegenover derden.

Oudejans, voormalig partner bij KPMG die daar in opspraak raakte wegens privé-beleggingen in het voormalige gemeentehuis van Blaricum, zou tijdens een receptie hebben gemeld dat zijn directeur een ‘magere score’ heeft, doordat zij kinderloos is, van middelbare leeftijd is en inmiddels getroffen is door borstkanker. In de brief aan de vrijwilligers wordt nu gesteld dat er in de raad van toezicht nooit op respectloze wijze is gesproken over directeur Greve. Maar uit een opgenomen gesprek met Oudejans zou blijken dat hij zijn omstreden uitlatingen helemaal niet ontkent.

Komende vrijdag staat het ontslag van Greve als directeur op de agenda van de raad van toezicht. Advocaat Keuss heeft geen goed woord over voor hun besluit. “Gezien de ziekte van mijn cliënt is haar ontslag een schande”, aldus Keuss. Ellen Greve zelf wilde geen commentaar geven op de ontwikkelingen.

De raad van toezicht van KNGF laat in een reactie weten “te betreuren dat de advocaat van mevrouw Greve heeft verteld dat aanstaande vrijdag besluitvorming door de Raad van Toezicht plaatsvindt. Mevrouw Greve en haar advocaten zijn uitgenodigd om hier bij aanwezig te zijn. Zij hebben laten weten hier van af te zien. Welk besluit op 17 maart aanstaande ook wordt genomen, vast staat dat dit de arbeidsrechtelijke positie van mevrouw Greve niet aantast. Zij is in dienst bij KNGF Geleidehonden en dat zal zij ook na 17 maart aanstaande zijn”.