Nieuws/Binnenland
1328183
Binnenland

PvdA heeft weer hoop

Den Haag - De PvdA heeft weer een sprankje hoop door het slotdebat tussen de lijsttrekkers. De sociaal-democraten zijn uiterst tevreden met Asschers optreden daar vanavond, nu is het voor hen nog hopen dat er veel mensen hebben gekeken.

Na afloop van het debat stond Asscher te glunderen. Hij was feller geweest dan ooit en wist zo, voor het eerst deze campagne, eindelijk echt op te vallen. De PvdA-voorman maakte een soort tjakka-beweging en zei glunderend ‘heerlijk’ tegen zijn team.

In de debatten met PVV-voorman Wilders en met SP-leider Roemer gebruikte hij dezelfde strategie: er op hameren dat die partijen schreeuwen, maar niet de oplossingen bieden. De PvdA had wel de handen vuil durven maken, wilde hij de kiezers vertellen.

„Ik hoop echt dat veel mensen dit hebben gezien, mijn strijdlust is ongekend”, zei Asscher na afloop. „Linkse kiezers twijfelen vaak lang”, memoreerde hij hoopvol. Wie weet dat deze zwevers nu, op het laatste moment, toch nog overtuigd zijn.

Andere partijen reageerden minder jubelend op hun debatoptredens, maar waren eveneens tevreden. „Goed debat”, concludeerde D66-leider Pechtold. „Alleen jammer dat Buma iedereen zo aanvalt en zelf niet met ideeën komt.” CDA en D66, die elkaar in een kabinetsformatie wellicht zullen opzoeken, botsten flink in het debat. Pechtold noemde Buma zelfs „een grote nul”.

VVD-voorman Rutte vond het „een goed debat”. Rustig en inhoudelijk ook, meent hij. Al was de liberaal een van de weinigen die echt rustig bleef, ogenschijnlijk om zijn rol als staatsman te benadrukken. Volgens hem had hij de harde confrontatie niet nodig omdat het bij zijn een-op-een-debatten, zoals met Jesse Klaver, ook zo wel duidelijk was dat de opponenten totaal verschillende dingen vinden.