Nieuws/Binnenland

Peiling: VVD sprint weg van wegzakkende PVV

REUTERS

DEN HAAG - Een dag voor de verkiezingen heeft koploper VVD volgens peilers fors afstand genomen van de PVV. De VVD stijgt in de jongste peiling van I&O naar 27 zetels, de PVV zakt naar 16 en moet liefst vier partijen laten voorgaan. Onderzoeksbureau Ipsos en Kantar Public laten een soortgelijke verschuiving zien. Maurice de Hond ontwaarde maandag al een kanteling ten gunste van de VVD, maar die zet in zijn peiling van dinsdag niet door.

REUTERS

GroenLinks en D66 krijgen van de door I&O ondervraagde kiezers elk 20 zetels. Het CDA, dat met 19 zetels volgt, valt nog binnen de foutmarge en deelt dus met deze twee partijen de tweede plaats.

I&O vermoedt dat de VVD profiteert van de diplomatieke aanvaring tussen Nederland en Turkije. Deelnemers aan de peiling die deze kwestie op de voet hebben gevolgd, steunen het optreden van het kabinet-Rutte in groten getale en kiezen nog vaker voor de VVD dan gemiddeld. Velen van hen noemen hun waardering voor het handelen van de regering als reden voor die keus.

De Politieke Barometer van Ipsos zet de VVD op 29 zetels. Omdat de PVV wegzakt naar 20 zetels, volgen de voornaamste rivalen op gepaste afstand. Naaste belager van de VVD lijkt hier het CDA, dat blijft groeien en uitkomt op 23 zetels. De PVV volgt echter binnen de foutmarge van het CDA, en D66 heeft op zijn beurt de PVV weer in zicht.

Kantar Public meet een wat kleiner verschil tussen VVD en PVV dan de anderen, maar toont verder een vergelijkbaar beeld. Volgens Kantar hebben de gebeurtenissen van de afgelopen dagen vooral VVD-leider Mark Rutte en zijn CDA-rivaal Sybrand Buma goed gedaan.

Maurice de Hond constateerde maandag al dat de VVD de PVV in zijn peiling achter zich laat. De beide koplopers consolideren die positie in zijn laatste peiling. CDA volgt op de voet, terwijl GroenLinks, D66 en SP wat moeten inleveren.

Alle vier de peilbureaus verwachten dat DENK en Forum voor Democratie in de nieuwe Tweede Kamer komen.