1328243
Buitenland

’Roodkapje’ (4) overleeft barre tocht door vrieskou

De heldin met de rode muts

De heldin met de rode muts

TOEVA - Om melding te maken dat haar grootmoeder was overleden, trok een 4-jarig meisje met een rode muts op, zes uur lang door een bos dat geteisterd werd door wolven. Het was ook nog eens -34 graden in de Russische republiek Toeva. ’Roodkapje’ Saglana Salchak maakte de reis naar de naaste buren van haar grootouders. Haar blinde grootvader kon niets anders dan thuis achterblijven met zijn overleden vrouw.

De heldin met de rode muts

De heldin met de rode muts

Saglana ging in het donker rond 05.00 uur weg en volgde een paardenspoor naar de dichtstbijzijnde boerderij. Volgens de Sibirian Times moest ze op een gegeven moment zelfs een bevroren meer oversteken. Ze had niets meer bij zich dan een doosje lucifers in geval van nood. Saglana zei: „Het was erg koud en ik was zo hongerig. Maar ik was niet bang ik was gewoon aan het wandelen, lopen, wandelen en eindelijk was ik daar....”

’Geluk’

’Roodkapje’ haalde succesvol haar eindbestemming, maar moest later wel opgenomen worden in het ziekenhuis met onderkoelingsverschijnselen. Ze is inmiddels hersteld, maar woont nu in een tehuis. Iemand van het reddingsteam zei: „Dit meisje had het geluk dat ze geen wilde dieren was tegengekomen. In dat geval had ze alleen nog maar in een ​​boom kunnen klimmen.”

Eén van haar verzorgers in het tehuis zei: „Saglana is een open, intelligent en teder meisje. Wij zijn er trots op dat een kleine heldin hier opgroeit. We behandelen haar als onze eigen dochter, en kussen en knuffelen haar elke dag. Want niet elk 4-jarige kind slaagt erin om zo’n reis te maken. Maar ze is ook erg van streek door het overlijden van haar oma.”

Moeder van Saglana

Haar moeder wordt waarschijnlijk vervolgd voor het nalatig zijn in de zorg van haar kind door haar achter te laten bij haar zieke ouders in een afgelegen huis. Ambtenaren die de zaak behandelen kwamen erachter dat Saglana’s moeder Eleonora (31), een jaar in de gevangenis had gezeten, waardoor ze gedwongen was haar dochter achter te laten. 4 year-old #Saglana Salchak trekked miles in #subzero #Siberia to help sick grandmother https://t.co/80PqCHDXVB?— MUSTARD SEED (@MAZHAR_ALI) March 14, 2017