Nieuws/Buitenland
1328254
Buitenland

Erdogan: kennen Nederlanders van slachting Srebrenica

ANKARA - De Turkse president Erdogan is dinsdag tegen Nederland uitgevaren over Srebrenica. „Turkije kent de Nederlanders van de slachting in Srebrenica”, zei Erdogan op een bijeenkomst.

Erdogan stelde volgens de krant Hürriyet dat Nederlanders de slachting in Bosnië in 1995 aanrichtten. „We kennen ze van de slachting van Srebrenica, we kennen hun verdorven karakter van de manier waarop ze er 8000 Bosniërs afmaakten.”

De Turkse president is dinsdag verder gegaan met het inhakken op Nederland naar aanleiding van de incidenten rond twee ministers afgelopen weekeinde. Ook dreigde hij met nieuwe sancties in een toespraak in Ankara.

De daden van Nederland kunnen niet worden afgedaan met een excuus, aldus Erdogan. Hij zal het land verantwoordelijk houden voor wat er is gebeurd. Ook verklaarde hij dat er „meer ruimte is voor verdere sancties” maar hij zei er niet bij welke dat zijn.

Ook Duitsland kreeg in een toespraak van het staatshoofd weer de wind van voren. De steunbetuiging van de Duitse bondskanselier aan Nederland laat zien „dat zij niet anders is dan Nederland. Zij valt Turkije aan zoals de Nederlandse politie honden en paarden gebruikt tegen Turkse demonstranten.” Volgens Erdogan zijn sommige Europese landen „gegijzeld door racistische en fascistische partijen.”