Nieuws/Binnenland
1328306
Binnenland

Boten waterpolitie blijven aan de kant

UTRECHT - Boten van de Waterpolitie Landelijke Eenheid varen voorlopig niet meer uit en blijven aan de kant. Er zijn onvoldoende mensen om de nautische diensten goed en veilig te kunnen uitvoeren. ,,Twaalf grote schepen en een veelvoud aan speedboten en RIB’s blijven daardoor aan de kant liggen'', aldus politiebond ACP.

Vanaf dinsdag 12.00 uur wordt niet meer uitgevaren, kondigde de vakbond dinsdag aan. De ongeveer 150 medewerkers blijven wel werken en zijn beschikbaar voor noodmeldingen. Reden voor de actie is dat de eenheidsleiding te strak vasthoudt aan haar budget en te weinig mensen aanneemt om de taken goed uit te kunnen voeren, aldus de bond.

Volgens ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp hebben leidinggevenden binnen de politie geen oog voor de uitoefening van de taken. ,,Keer op keer wordt gefocust op de financiële cijfers. Wat collega’s nodig hebben om hun werk te doen, speelt simpelweg geen rol. Zij leggen nu de boten aan de ketting omdat ze niet langer willen toekijken hoe hun vak kapot wordt bezuinigd.''

De Waterpolitie Landelijke Eenheid heeft onder meer als het taak het bewaken van de veiligheid in de Nederlandse kuststrook. Daarbij let ze onder meer op gestolen goederen, afvalstoffen en verdovende middelen die via het water worden vervoerd. Ook het bestrijden van milieucriminaliteit (onder meer vuilnisdump) en mensensmokkel behoort tot het takenpakket. Daarnaast controleert de waterpolitie of schippers niet te lang aan het roer staan om het risico op aanvaringen terug te dringen.