Nieuws/Buitenland
1328330
Buitenland

Bombardement op waterbron was oorlogsmisdaad

Archief: jongen vervoert water in Damascus

Archief: jongen vervoert water in Damascus

GENÈVE - De Syrische luchtmacht heeft in december met opzet een waterbron gebombardeerd waardoor 5,5 miljoen mensen in en rond hoofdstad Damascus zonder drinkwater kwamen te zitten. Dat concludeert een onderzoekscommissie van de VN, die de actie een oorlogsmisdaad noemt.

Archief: jongen vervoert water in Damascus

Archief: jongen vervoert water in Damascus

Het bombardement was op 23 december op de waterbron van al-Fija tijdens een wapenstilstand. Als gevolg van de actie zaten miljoenen inwoners van Damascus en omgeving een maand zonder drinkwater. Volgens de VN had dat een verwoestende werking op hun levens. Mensen zaten zonder water in zowel gebieden die door rebellen worden beheerst als door het regeringsleger.

De onderzoekscommissie heeft geen aanwijzingen gevonden dat het drinkwater ook opzettelijk was verontreinigd.

De commissie kwam eerder deze maand met de conclusie dat de Syrische regering met opzet in september bij Aleppo een hulpkonvooi had laten bombarderen waardoor zeker veertien hulpverleners omkwamen.

Weer chemische wapens

VN-onderzoekers melden ook dat het Syrische leger weer verboden chemische wapens heeft gebruikt. In januari hebben regeringstroepen chloorgas gebruikt bij een aanval op een dorp in de buurt van Damascus. Bij die aanval raakten minstens zes mensen gewond.

Volgens de VN heeft Syrië tussen eind januari en 21 februari nog minimaal vier aanvallen met chloorgas uitgevoerd. Bij deze aanvallen viel een dodelijk slachtoffer en waren er zeventien gewonden.