Nieuws/Binnenland
132845903
Binnenland

Peperdure nieuwe metrolijn een grote glijbaan

De stenen op de nieuwe stations van de Hoekse Lijn zijn spek-glad.

De stenen op de nieuwe stations van de Hoekse Lijn zijn spek-glad.

ROTTERDAM - De Hoekse Lijn metro van Rotterdam naar Hoek van Holland kampt met een nieuw probleem: de nieuwe stations zijn spekglad.

De stenen op de nieuwe stations van de Hoekse Lijn zijn spek-glad.

De stenen op de nieuwe stations van de Hoekse Lijn zijn spek-glad.

Na twee jaar ellende leek de metrolijn een succesnummer te worden. Tot aan de coronacrisis overstegen de reizigersaantallen alle verwachtingen; binnen een paar maanden reden meer mensen mee dan volgens prognose na drie jaar te verwachten was.

Het meermaals uitstellen van de oplevering van de lijn, het treinspoor ombouwen tot metrotracé, bleek toch niet binnen een paar maanden te kunnen. Een enorme kostenoverschrijding van rond de honderd miljoen zorgde voor het schaamrood op de kaken bij de betrokken partijen.

Kopzorgen

Maar het rustige vaarwater waarin het project beland leek te zijn, valt toch tegen. In de nieuwste voortgangsrapportage laat verantwoordelijk wethouder Arjan van Gils (Grote Projecten) weten dat er nog steeds genoeg kopzorgen zijn.

„Momenteel staat nog een aantal restpunten open. De belangrijkste zijn de gladheid van perrons, open abri’s, spoorbeveiliging, de verkeerssituatie aan de Haakweg/Slachthuisweg, werkzaamheden kap Station Vlaardingen-Centrum, en de werkzaamheden taluds en de omgevingsvergunning Vulcaanhaven voor het goederenvervoer.”

De nieuwe stations zijn zo glad dat tijdelijke maatregelen noodzakelijk zijn, laat de wethouder weten in zijn schrijven aan de gemeenteraad. „Op de perrons zijn nu tijdelijk anti-slipmatten neergelegd totdat er een permanente oplossing gevonden is.”

Daarnaast is er de niet perfect werkende software, de voornaamste reden van alle vertraging.

„Leverancier Bombardier werkt aan het up-to-date krijgen van de spoorbeveiligingssoftware. Hier wordt samen met de RET aan gewerkt”, stelt Van Gils.

Verder belooft de wethouder dat er extra maatregelen worden genomen om de gelijkvloerse kruising veiliger te maken.