Nieuws/Buitenland
1328535
Buitenland

EU maant Turkije ’buitensporige’ verklaringen achterwege te laten

Brussel - Turkije doet er goed aan snel z’n toon te matigen. Daarmee moet worden voorkomen dat de relatie met Nederland nog verder verslechtert. Dat stelt de Europese Commissie in reactie op de diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije. Het is voor het eerst dat ’Brussel’ zich uitlaat naar aanleiding van de ruzie tussen Nederland en kandidaat-lidstaat Turkije.

Vanuit Brussel bleef het aanvankelijk dit weekend opvallend stil. De relatie tussen de EU en Turkije is zeer moeizaam, terwijl de vluchtelingendeal ondanks alles nog steeds overeind staat. Brussel wil dat graag zo houden, maar moet op eieren lopen.

Volgens een woordvoerder van de Commissie is het aan lidstaten zelf om verkiezingsbijeenkomsten te verbieden of niet. Daar hebben landen hun eigen wetten voor, werd benadrukt. Het is niet zo dat Nederland Europese waarden als vrijheid van vergadering nu op de helling heeft gezet door een Turkse minister de toegang tot haar eigen consulaat te ontzeggen.

Turkse leiders beschuldigden Nederland van nazisme en fascisme. De Commissie noemt dat „een schande. Dit is het soort taal dat we in Europa willen vergeten.” De Commissie laat in het midden of de Turken er excuses voor moeten aanbieden.