Nieuws/Nieuws

Let op je online privacy

Dijkstra bv

Internet is niet meer weg te denken uit ons leven. Ook bij het zoeken naar werk of als je zaken regelt rond je WW-uitkering. Dat is handig en werkt snel. Maar doe het wel veilig.

Dijkstra bv

Er is terecht veel aandacht voor de beveiliging van privacygevoelige informatie. Campagnes van de overheid of van banken en financiële instellingen waarschuwen om op te letten bij het verstrekken van persoonlijke gegevens. Daar is alle reden toe. Denk aan de zogeheten phishing mails, waarin letterlijk naar je gegevens wordt gevist. Het lijkt erop dat je een bericht van je bank of bijvoorbeeld creditcardmaatschappij ontvangt en er wordt dringend gevraagd om te reageren. In werkelijkheid gaat het om criminelen die hopen dat je zo je bank- en persoonsgegevens verstrekt.

Valse vacatures

Een voorbeeld van oplichting van sollicitanten is via valse vacatures. Criminelen plaatsen een niet-bestaande vacature op vacaturebanken, maar ook gebeurt het wel dat zij een persoonlijke mail sturen of je benaderen via bijvoorbeeld LinkedIn. De zogenaamde werkgever vraagt een sollicitant om allerlei persoonsgegevens op te sturen, zoals een kopie van het identiteitsbewijs, bankrekeningnummer, een bewijs van het woonadres en soms vragen ze zelfs om een klein bedrag aan ‘administratiekosten’ over te maken. Uiteindelijk blijkt de vacature niet te bestaan en heb je als sollicitant allerlei belangrijke persoonlijke gegevens prijsgegeven. Met deze persoonsgegevens plegen de criminelen vervolgens identiteitsfraude.

Tips

Hoe solliciteer je veilig online en houd je je persoonlijke gegevens privé? Op werk.nl staan veel tips, waarvan ik een aantal belangrijke eruit licht: geef nooit zomaar persoonlijke gegevens door zoals bankgegevens, creditcardgegevens, DigiD, gebruikersnaam of wachtwoorden. Controleer ook of het bedrijf waar je solliciteert echt bestaat en maak vooral nooit geld over voor een sollicitatie. Voor een compleet overzicht van tips, kijk op www.werk.nl onder ’online solliciteren’ of op www.veiliginternetten.nl.

In veilige handen

Ondanks deze voorbeelden verloopt het meeste online ’verkeer’ tussen burgers en bedrijven en overheid gelukkig veilig. We hebben de klanten die deelnemen aan het UWV-panel onlangs gevraagd naar online privacy. Meer dan de helft van de mensen geeft aan dat zij voorzichtig zijn met het delen van gegevens op internet en minder dan tien procent verstrekt liever geen gegevens online. Ook geven de meeste respondenten aan dat zij vertrouwen dat hun gegevens in goede handen zijn bij UWV. Dat is een grote verantwoordelijkheid en dagelijks wordt er hard aan gewerkt om dit zo te houden. Alle techniek ten spijt is het zaak dat ook burgers op blijven letten, want er zijn sinds enige tijd ook mails in omloop waarin het lijkt alsof zij komen van (een medewerker van) UWV. Ook hier geldt dat waakzaamheid is geboden.

Doe altijd aangifte

Tot slot: ben je onverhoopt het slachtoffer van online oplichting. Heb je geld overgemaakt? Of persoons- of bankgegevens doorgegeven? Doe altijd aangifte bij de politie. Dat kan overigens online.