Nieuws/Buitenland
1328642
Buitenland

Poolse justitie roept Tusk op voor verhoor

WARSCHAU - EU-president Donald Tusk is door het bureau van de aanklager in Warschau opgeroepen voor een ondervraging op 15 maart in verband met een zaak tegen voormalige functionarissen van de geheime dienst. Dit meldde het kantoor van de Poolse aanklagers maandag.

,,Donald Tusk is opgeroepen als getuige in een zaak tegen voormalige chefs van de militaire contra-inlichtingendienst (SKW) , die waren belast met samenwerking met inlichtingendiensten van een ander land zonder de vereiste toestemming van de minister-president'', zei aanklager Michal Dziekanski.

De zaak heeft betrekking op gebeurtenissen in 2010 toen Tusk de Poolse premier was. Tusk werd vorige week door de lidstaten van de EU herbenoemd als voorzitter van de Europese Raad, tot ongenoegen van de huidige Poolse regering.

Tusk zal echter niet in staat zijn op woensdag 15 maart naar Polen te komen, vanwege verplichtingen in het Europees Parlement, zei een woordvoerder van Tusk maandag. ,,Als gevolg van zijn verplichting na elke Europese Raad aan het Europees Parlement verslag uit te brengen, zal hij woensdag in Straatsburg zijn voor de plenaire vergadering van het Europees Parlement.''

,,Het zal dus voor hem niet mogelijk zijn om te getuigen in Polen op die dag'', zei hij.