Nieuws
1328666
Nieuws

"Turkije schiet in eigen voet met economische sancties"

Amsterdam - Turkije dreigt Nederland met economische sancties. Bluf, denken deskundigen. Het land moet namelijk erg op zijn tellen passen, wil het zichzelf niet in een economische crisis storten.

Daarvoor waarschuwt onder meer Turkijekenner Rob Rühl en de Netherlands Turkish Business Association. Ook Standard & Poors en Fitch, twee Amerikaanse financiële beoordelingsbureaus, zijn dit jaar uitermate kritisch over het land.

Turkije gold lang als een van de meest indrukwekkende van de opkomende economieën. Een jonge, snelgroeiende bevolking en eveneens toenemende welvaart maakte dat internationale multinationals, waaronder ook ons ING, Nationale Nederlanden, Unilever, Achmea en Philips, er inmiddels allemaal gevestigd zijn. De economie groeide in de eerste maanden van 2017 ook nog met 4,8 procent, nadat het in de jaren ervoor zelfs de 7 procent aantikte, cijfers waar Nederland alleen maar van kan dromen.

Junk-status

Maar donkere wolken pakken zich samen: De Turkse munt, de lira, heeft al ruim 10% van zijn waarde verloren in 2017 en Turkije kan geen geld meer lenen op de internationale kapitaalmarkt anders dan tegen een hoge rente. Zijn staatsobligaties worden als ’junk’ benoemd. Mede daardoor dreigt nu de inflatie uit de hand te lopen.

„De hele ontwikkeling in Turkije de laatste jaren, en zeker nu, is zeer ongunstig voor ondernemers. De animo om in het land te investeren neemt af, en zal nog verder afnemen als Turkije sancties afkondigt. Nederlandse bedrijven zullen zich in toenemende mate terugtrekken,” aldus Turkije-expert Rob Rühl, nu zelfstandig consultant, maar lange tijd werkzaam voor ING. Onlangs vertrokken kledingketen C&A en exploitant van vastgoed en winkelcentra Vastned al uit het land. „Turkije heeft buitenlandse investeerders echter keihard nodig,” aldus Rühl. Hij wijst ook op de kwalijke gevolgen van zuiveringen in het bedrijfsleven, waar tegenstanders van Erdogan veelvuldig zouden worden ontslagen. Moeilijk te verifiëren berichten hebben het over 100.000 ontslagen sinds de dag van de mislukte coup, 15 juli 2016.

 

Een woordvoerder van de Netuba, de Netherlands Turkish Business association, denkt dat Turkije zich nog wel een keer zal bedenken voordat het economische sancties invoert. „In Turkije is retoriek belangrijk. Dit is geblaf, maar of er gebeten gaat worden is nog de vraag. Voor Nederland is er ook geen reden om in paniek te raken, gezien de handelscijfers. En als er wel sancties volgen, wie denkt u dan dat het echte slachtoffer is: Nederland, met al zijn mondiale handelsrelaties, of Turkije, dat zich meer en meer isoleert?”Zuivel

Volgens het CBS exporteert Nederland per jaar voor zo’n 5,4 miljard euro aan voedingsmiddelen als fruit, koffie en zuivelproducten, (petro)chemische producten en machines naar Turkije, slechts 1,2 procent van de totale export van Nederland. Ook gaan meer dan één miljoen landgenoten er jaarlijks op vakantie. Andersom exporteert Turkije voor 2,7 miljard euro naar ons land, ook veelal voedingsmiddelen. Turkije is minder belangrijk als handelspartner dan Rusland, toen dat sancties instelde. Ook de Russische sancties, die vooral onze landbouw moesten treffen, vielen uiteindelijk mee.Ballast Nedam

Eén bedrijf waar de situatie met argusogen gevolg wordt, is Ballast Nedam. De werkgever van 2800 landgenoten werd in de zomer van 2015 door de Turkse miljardair Erman Ilicak van een faillissement gered. Ilicak erkende in een gesprek met De Telegraaf over korte lijntjes met president Erdogan te beschikken, maar profileerde zich vooral als zakenman, en heeft zijn bedrijf de facto in Rusland opgericht en gevestigd. Wat eventuele escalatie van de rel tussen Nederland en Turkije voor de positie van het tot voor kort zeer wankele Ballast Nedam betekent, is moeilijk in te schatten. Het bedrijf zelf kon dit weekeinde niet telefonisch bereikt worden.

Lees alles de rel tussen Turkije en Nederland in dit dossier.