Nieuws/Binnenland
1328671
Binnenland

’Hulp van Denk is als pyromaan die helpt brand te blussen’

Aanbod van Kuzu valt verkeerd

Tunahan Kuzu, lijsttrekker van Denk.

Tunahan Kuzu, lijsttrekker van Denk.

Den Haag - De nieuwe partij Denk gaat opnieuw feilloos mee in de lijn van de Turkse propaganda. Als enige Kamerleden steunen Kuzu en Öztürk het kabinet niet in het weigeren van Turkse ministers. Bovendien versterkt het Nederturkse duo het verhaal van Ankara dat de Rotterdamse politie demonstranten aanviel, in plaats van andersom.

Tunahan Kuzu, lijsttrekker van Denk.

Tunahan Kuzu, lijsttrekker van Denk.

Het aanbod van Kuzu om te helpen met de-escaleren, valt dan ook verkeerd. „De hulp van Denk bij zo’n conflict is als een pyromaan die komt helpen bij het blussen van een brand die hij zelf heeft aangestoken”, zegt PvdA-leider Asscher.

Met Kuzu’s tweet waarin hij Aboutaleb oproept geen geen geweld tegen burgers te gebruiken, benadrukt hij op sluwe manier het Turkse beeld dat dit al gebeurd zou zijn. Ooggetuigen weten echter dat demonstranten een zich terugtrekkend korps aanvielen. Denk moest dit weekend heel lang denken over een reactie op de rel met Turkije. Pas in de nacht van zaterdag op zondag kwamen er tweets.

Opvallend aan de berichten op Twitter is dat ze verspreid worden door allerhande nep-accounts. Bovendien hebben de berichten bijna allemaal even veel retweets en likes. Alles wijst er op dat iemand online steun heeft ingekocht om Kuzu’s invloed groter te laten lijken dan die is.