Nieuws/Binnenland
1328699
Binnenland

Nederturken met waterkanonnen uit elkaar gedreven

Politie Amsterdam grijpt in bij betoging

Lees hieronder het hoofdredactionele commentaar over de rel met Turkije.

Lees hieronder het hoofdredactionele commentaar over de rel met Turkije.

Amsterdam - UPDATE 23.15 - De politie in Amsterdam heeft zondagavond rond kwart voor elf alsnog ingegrepen bij de Turkse betoging op Plein 40-45. Op het plein hadden zich zo’n 500 Turkse Nederlanders verzameld om te demonstreren. De mobiele eenheid werd ingezet om de demonstranten met waterkanonnen weg te jagen.

Lees hieronder het hoofdredactionele commentaar over de rel met Turkije.

Lees hieronder het hoofdredactionele commentaar over de rel met Turkije.

Burgemeester Eberhard van der Laan beëindigde de demonstratie op Plein 40-45 op grond van verstoring van de openbare orde en veiligheid van het verkeer, zo liet de gemeente weten.

Het plein is schoongeveegd. Spuitwagens en de ME hebben de groep demonstranten uit elkaar gedreven. Achter de spuitwagen ontstonden echter weer nieuwe groepen boze Turken.

Lees hier het hoofdredactionele commentaar over de rel met Turkije: Doorpakken

De betoging die ’s middags begon naar aanleiding van het diplomatieke conflict tussen Nederland en Turkije bestond uit aanvankelijk uit ongeveer 250 vooral Turkse Amsterdammers. Zij uitten in verschillende delen van de stad hun ongenoegens over over de handelswijze van de Nederlandse regering.

De demonstratie was niet aangemeld maar werd, zolang het vreedzaam bleef, wel toegestaan. Zo schrijft burgemeester Van der Laan in een toelichting. Aan het eind van de middag werd de sfeer grimmig. Wegen werden geblokkeerd en er is met vuurwerk gegooid.

Er zijn in de loop van de avond vier mensen aangehouden. Een persoon werd opgepakt vanwege het brengen van een hitlergroet en het roepen van nazistische leuzen. Twee anderen werden opgepakt voor opruiing en een voor het beledigen van een politieagent. Later zijn nog twee mensen aangehouden voor het gooien van stenen en het plegen van openlijk geweld.

De gemeente stelt dat de politie de demonstranten bij herhaling heeft verteld dat de burgemeester, op grond van de vrees voor openbare ordeverstoringen, de demonstratie zou beëindigen als het protest niet vrijwillig zou worden gestaakt.

Toen daar geen gehoor aan werd gegeven werd het protest beëindigd en greep de politie in.