Nieuws/Binnenland

Turkse demonstraties lopen met sisser af

Robby Hiel

Amsterdam - UPDATE 22:40 In Den Haag en Rotterdam zijn Turkse protesten beperkt en rustig gebleven. In Amsterdam staan spuitwagens klaar. De politie is klaar om in te grijpen.

Robby Hiel

In Den Haag zei de politie eerder vanavond rekening te houden met ’een onrustige nacht’. Op Twitter hadden Turken met een verwijzing naar ‘de Rotterdamse broeders’ opgeroepen tot een massale demonstratie. Er werd wat vuurwerk afgestoken, maar het bleef rustig. In Amsterdam hielden demonstranten trams tegen toen ze van het Mercatorplein in West naar de Dam liepen. Bij Madama Tussaud’s op de Dam werd kortstondig een Turkse vlag aan de gevel gehangen. De demonstranten riepen ’hypocriet Nederland’ en prezen president Erdogan. Ze bleven maar een kwartier op de Dam.

Ook in Rotterdam trad geen herhaling op van de zaterdagnacht vol rellen en geweld. Een enkeling maakt foto’s voor het consulaat, dat gisteren nog het epicentrum van de protesten was.

Premier Rutte riep vanmiddag tijdens een campangneactiviteit in Den Haag Turkse Nederlanders nog op om vanavond het hoofd koel te houden. Hij wil ‘geen olie op het vuur gooien’ en ziet het als zijn taak als premier om nu te de-escaleren.

Bekijk meer van