Nieuws/Binnenland
1328777
Binnenland

’Niet wij, maar Turken moeten excuses aanbieden’

Den Haag - Nederland moet helemaal geen excuses aanbieden voor de harde opstelling richting de Turken. Als er iemand is die sorry moet zeggen dan zijn het de Turken zelf. Dat is de teneur van de reacties uit de politiek.

„Bizar”, reageert CDA-leider Buma op de eis van Ankara dat Nederland zich moet verontschuldigen voor het tegenhouden van twee Turkse ministers. Volgens CDA-leider Buma stelde het kabinet terecht een grens. „Nu moeten we ook de rug recht houden.”

D66-leider Pechtold vindt het eveneens de wereld op z’n kop als Nederland zich zou verontschuldigen. „Nee. Nederland heeft een week lang proberen te de-escaleren. De Turken probeerden onze rechtsorde te tarten. Het is een zware reactie geweest, maar hij was onvermijdelijk.”

Ook de doorgaans pacifistische Jesse Klaver van GroenLinks erkent voluit dat er juist is gehandeld. „Het kabinet heeft dit gewoon goed gedaan.”

Eerder waren minister Koenders (Buitenlandse Zaken) en premier Rutte er ook al duidelijk over: de Turken kunnen excuses op hun buik schrijven.

Het is ’totaal uitgesloten’ dat Nederland excuses aanbiedt aan Turkije voor tegenhouden van Turkse ministers. Dat zei minister Koenders (Buitenlandse Zaken) bij tv-programma Buitenhof.

Excuses aan Erdogan, reageerde premier Rutte verbaasd „Dit is een man die ons gisteren uitmaakt voor fascisten en land van nazi’s. Ik ga de-escaleren, maar niet door excuses aan te bieden. Ben je nou gek."