Nieuws/Buitenland

Nederlandse vlag terug bij consulaat

1 / 2

AP

ISTANBUL - UPDATE - Een betoger is zondag het Nederlandse consulaat in Istanbul binnengedrongen en heeft daar de Turkse vlag gehesen. Op beelden van persbureau DHA is te zien hoe de man vanaf het dak van het gebouw „god is groot” roept. Inmiddels wappert de Nederlandse vlag weer boven de diplomatieke post.

1 / 2

AP

Het is nog onduidelijk hoe de indringer het zwaarbeveiligde pand kon binnenkomen. Hij zou naar verluidt weer gevlucht zijn. De Turkse vlag zou ongeveer een half uur hebben gewapperd, daarna ging de Nederlandse driekleur weer in top.

Vanuit Istanbul: bij het consulaat wordt weer geprotesteerd. "Nederland heeft een groot probleem", zegt een van de demonstranten #turkijerel pic.twitter.com/GVesaFxPsQ— Sophie Kluivers (@SophieKluivers) 12 maart 2017

De Turkse krant Daily Sabah meldde dat Turkse functionarissen hebben ontkend dat een Turkse man de vlag heeft verwisseld. Het pand zou dermate goed beveiligd zijn dat daar niemand zomaar naar binnen kan. Bronnen rond Ankara zeiden dat medewerkers van het Nederlandse consulaat er dus verantwoordelijk voor moeten zijn.

Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken kon het incident niet bevestigen.

VIDEO: Man raises Turkish flag at Dutch consulate in Istanbul https://t.co/ueuPESYwm1 pic.twitter.com/EO3lgjeHAc— Hürriyet Daily News (@HDNER) 12 maart 2017

Bij het gebouw hebben zich een paar demonstranten verzameld met Turkse vlaggen. Ook staan er enkele beveiligingsvoertuigen.

Bekijk meer van