1328802
Binnenland

Koenders: excuses uitgesloten

Amsterdam - Het is ’totaal uitgesloten’ dat Nederland excuses aanbiedt aan Turkije voor het tegenhouden van Turkse ministers. Dat zei minister Koenders (Buitenlandse Zaken) bij tv-programma Buitenhof.

„We hebben het recht om dat te doen. We zullen altijd zoeken naar de-escalatie, maar we zijn niet zacht. We staan voor onze waarden.”

Koenders vertelde dat Nederland de Turkse minister geen toegang tot het consulaat in Rotterdam kón geven omdat er een noodbevel van kracht was met het oog op de openbare orde. „Ze is in die zin ook niet uitgezet. We hebben kansen gegeven, oplossingen proberen te bezoeken. Ze zei: Ik ga mijn staatsburgers bezoeken. Ze mogen hier stemmen. Maar het kan niet zo zijn dat je op zo’n moment provoceert.”

Koenders maakt zich geen illusies over Turkse excuses. „Die gaan ze echt niet geven. Ik geloof dat ze van ons excuses willen. Dan is helemaal de maat vol.” Excuses eisen ’zou weinig zin hebben’. Op verdere escalatie van de diplomatieke rel met Turkije wilde Koenders niet vooruitlopen. „We kunnen van alles gaan boycotten. Als we er na dialoog niet uitkomen, dan zijn we bereid zeer scherpe maatregelen te nemen, maar ik ga niet dreigen net als de Turken.”

Ook premier Rutte liet er geen misverstand over bestaan dat hij vierkant achter zijn opstelling staat en dat president Erdogan niet op excuses hoeft de rekenen. „Dit is een man die ons gisteren uitmaakt voor fascisten en land van nazi's. Ik ga de-escaleren, maar niet door excuses aan te bieden. Ben je nou gek.''