Nieuws/Binnenland
1328860
Binnenland

Noodbevel omgeving Turks consulaat Rotterdam

Demonstranten wachten op minister

ROTTERDAM - Bij het Turkse consulaat hebben zich zaterdagavond zo'n duizend mensen verzameld. De sfeer is af en toe grimmig. De politie is met veel agenten aanwezig.

Er geldt bij Westblaak een noodverordening, maar de politie heeft nog niet ingegrepen. Het consulaat heeft een eigen ordedienst die de mensen in bedwang houdt. Op de Turkse tv worden live beelden uitgezonden vanuit Rotterdam. Andere Nederlandse Turken worden er opgeroepen om ook naar het consulaat te komen.

,,We zijn woedend op de Nederlandse regering, die de Turken op zo'n erge manier heeft geschoffeerd. Wij zijn voor president Erdogan, maar ook anderen zijn tegen het ondemocratische optreden van Nederland”, aldus woordvoerder Mustafa.

De omliggende straten zijn afgesloten door een zichtbaar zenuwachtige politie. Hoewel restaurants in de nabijheid van het consulaat gewoon open blijven.

Zafer Sirakaya, van de Turkse Union of European Turkish Democrats, riep de aanwezigen ter plekke op tot kalmte.

De minister zou in de buurt van het consulaat zijn tegengehouden. Het is onduidelijk wat er verder gaat gebeuren. Eerder werd de minister bij een benzinestation in de buurt van Rotterdam tegengehouden.

Op de Straatweg, waar de ambtswoning is van de Turkse consul, geldt ook een noodbevel. De consul vertrok eerder op de avond vanuit zijn huis naar het consulaat.