Nieuws/Binnenland
1328880
Binnenland

’Turkije stuurt bewust aan op botsing’

Den haag - Erdogan wil een daad stellen en stuurt doelbewust aan op een confrontatie met Nederland. Dat zegt hoogleraar diplomatie Jan Melissen.

„Ankara profileert zich heel bewust als regionale grootmacht door te laten zien: wij kunnen zelf kiezen of we praten met de Turkse bevolking in Europa. Ankara wil kracht uitstralen.”

Melissen, verbonden aan Instituut Clingendael en de Universiteit van Antwerpen, spreekt van de ernstigste diplomatieke crisis sinds vele jaren. Hij vindt dat Nederland de Turkse ambassadeur ter verantwoording moet roepen als Turkije dat ook doet. De beledigende taal die in Ankara wordt uitgeslagen moet Nederland niet zomaar over zijn kant laten gaan.

„Als je op deze manier wordt weggezet met bewoordingen die in Europa zo beladen zijn, moet de reactie gepast zijn. Turkije is een land onder bijzonder grote politieke stress, maar dat betekent niet dat we daarmee genoegen moeten nemen. Dit moet je niet langs je heen laten gaan, het zijn tenslotte uitingen van een staatshoofd. Je kunt verder in een neerwaartse spiraal komen, maar we zijn gelukkig nog niet in het stadium dat de partijen hun ambassadeurs gaan terugroepen.”