Nieuws/Buitenland
1328881
Buitenland

Nederlands consulaat extra bewaakt

Turkse media woedend om weigering

Mevlüt Cavusoglu arriveert op Ataturk Airport in Istanbul.

Mevlüt Cavusoglu arriveert op Ataturk Airport in Istanbul.

ISTANBUL - De Turken zijn woedend over de weigering van de regering in Den Haag om hun minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu in Nederland te laten landen. „Nederland neemt een schandalige beslissing. Ze heeft geen toestemming gegeven!”, koppen meerdere Turkse kranten op hun websites, soms met een foto van premier Rutte erbij. „Aan de weigering om het vliegtuig te landen ging een aanmatigend voorstel vooraf”, kopt de grote Turkse krant Hürriyet.

Mevlüt Cavusoglu arriveert op Ataturk Airport in Istanbul.

Mevlüt Cavusoglu arriveert op Ataturk Airport in Istanbul.

De in Rotterdam woonachtige Turan Atmaca, verantwoordelijk voor de Turkse regeringspartij AKP in Nederland, en die campagne voert voor „ja” voor het referendum op 16 april, had de burgemeester van Rotterdam Aboutaleb om een plek voor 500 mensen voor Cavusoglu gevraagd. Daarop zou volgens Atmaca zijn geantwoord dat er slechts een plek voor 50 mensen beschikbaar was. Dit wordt door de Turkse media aanmatigend gevonden.

Een groep Turkse demonstranten schreeuwde woedende leuzen tegen Nederland voor het Nederlands consulaat op de centrale winkelstraat Istiklal Caddesi in het centrum van Istanbul. Er werd echter geen schade aangericht. Extra Turkse politieagenten versterkten de bewaking van het consulaat. Er is ook een bus met militairen voor het consulaat dat bescherming moet geven tegen eventuele woedende demonstranten. Ook de Nederlandse ambassade in Ankara heeft bescherming gekregen. Daar zijn trouwens tot nu toe geen protesten van demonstranten geweest.

Tijdens een demonstratie op een groot plein in de wijk Bagcilar in Istanbul ging president Erdogan voor vele duizenden met de Turkse vlag zwaaiende toehoorders fel tekeer tegen ons land. „Ze weten niet wat politiek en internationale diplomatie inhouden. Wat zijn ze angstig en lafhartig. Zij zijn overblijfselen van het nazisme, zij zijn fascisten. Dat weten wij.”

„Oefen maar zoveel druk uit als je wilt en steun de terroristen maar zoveel als je wilt”, zei hij ook. „Dat zal allemaal een boemerang effect op jullie hebben. We zullen na 16 april maatregelen nemen. We hebben geduld”, aldus Erdogan.„Hoe willen jullie vliegtuigen in Turkije laten landen”? Daarmee doelde Erdogan op vliegtuigen voor Nederlandse politici en diplomaten.

Op 16 april is het referendum waarin het Turkse volk is opgeroepen om over grondwettelijke veranderingen te stemmen. Als „ja” wint dan krijgt president Erdogan nog veel meer macht dan hij nu heeft, ten koste van het parlement. Erdogan meent dat Nederland probeert door minister Cavusoglu te weigeren de uitslag van het referendum te beïnvloeden. „Onze landgenoten die daar wonen zullen Nederland het beste antwoord geven in het referendum”, stelde hij ook. Hij doelt daarbij op de vele in Nederland wonende Turken die op zijn partij AKP stemmen en daarom waarschijnlijk ook ’ja’ voor het referendum zullen stemmen.