Nieuws/Buitenland
1328887
Buitenland

Openbaar aanklager in Manhattan ontslagen

Preet Bharara.

Preet Bharara.

WASHINGTON - Preet Bharara, de belangrijke federaal aanklager in Manhattan, is zaterdag onmiddellijk ontslagen nadat hij had laten weten niet uit eigen beweging te zullen opstappen. De Amerikaanse minister van Justitie Jeff Sessions had vrijdag 46 federale aanklagers die door president Obama waren benoemd, verzocht op te stappen.

Preet Bharara.

Preet Bharara.

Bharara maakte zijn ontslag per tweet bekend. Dat was binnen het uur nadat hij CNN vertelde niet te zullen weggaan. Hij heeft een opmerkelijke reputatie als een van de belangrijkste bestrijders van corruptie door ambtsdragers. Zo vervolgde hij hooggeplaatste politiecommissarissen en handelaren op Wall Street, schrijft The New York Times.

I did not resign. Moments ago I was fired. Being the US Attorney in SDNY will forever be the greatest honor of my professional life.— Preet Bharara (@PreetBharara) March 11, 2017

Het Witte Huis reageerde nog niet en verwees naar het ministerie van Justitie voor commentaar.

Federale aanklagers in de Verenigde Staten zijn politieke benoemingen. Het verzoek van de Trump-regering vormt dan ook onderdeel van de normale gang van zaken na een presidentiële machtswisseling. Het is echter niet gebruikelijk dat een inkomende regering alle federale aanklagers tegelijk vervangt. Dit gebeurt om de ordelijke rechtsgang niet te ontwrichten.