Nieuws/Buitenland
1328899
Buitenland

Aanhoudingen om terreurdreiging in Essen

ESSEN - De Duitse politie heeft in Oberhausen twee aanhoudingen verricht in verband met de terreurdreiging bij een winkelcentrum in Essen. Dat centrum is gesloten, omdat de politie concrete aanwijzingen had voor een ophanden zijnde aanslag.

Volgens Duitse veiligheidsdiensten kwam de dreiging uit islamitische hoek. Media in Duitsland melden dat een Syriëganger van Islamitische Staat de handleiding heeft gegeven voor het bouwen van een bom die voor het winkelcentrum was bestemd. Inmiddels heeft de politie het complex doorzocht en is het gevaar voor een aanslag geweken. Toch blijft het centrum nog tot zeker maandag gesloten.

Eerder op de dag viel de politie een woning in Oberhausen binnen. De bewoner werd gearresteerd. Later werd nog een man in een internetcafé opgepakt in die plaats. Uit voorzorg patrouilleert de politie ook in een winkelcentrum in Oberhausen.

Volgens de politie gold de dreiging in Essen alleen voor het winkelcentrum aan de Limbecker Platz in het centrum van de stad. Wel zijn ook de bijbehorende parkeergarage en de toegang tot de metro afgesloten. Tientallen agenten en specialisten zijn betrokken bij het onderzoek.

Limbecker Platz is met tweehonderd winkels een van de grootste winkelcentra in Duitsland. Er is een speciaal noodnummer voor bezorgde burgers ingesteld.