Nieuws/Binnenland
1328940
Binnenland

Twee mensen vermist na omslaan kano

HUISSEN - Op de Nederrijn bij het Gelderse Huissen zijn de hulpdiensten sinds vanmorgen half tien met zo’n veertig man op zoek naar twee vermisten. Het tweetal raakte met drie andere leden van de Arnhemse roeivereniging Jason te water nadat hun wedstrijdroeiboot betrokken was geraakt bij een een aanvaring.  

Duikteams, speurhonden, helicopters en schepen met sonar-apparatuur zoeken de rivier minitieus af op zoek naar de twee vermiste lichamen. De kans op overleven wordt volgens de Veiligheidsregio Gelderland met de minuut kleiner.

“Maar mochten de twee roeiers nog in leven zijn, dan is het voor hun stofwisseling gunstig dat het water zo koud is”, zegt Marco Misset van de Veiligheidsregio Gelderland.

De vijf opvarenden zijn volgens secretaris Frank Jibben van roeivereniging Jason ervaren roeiers en redelijk op leeftijd. “Ze roeien regelmatig op de Nederrijn en het Pannerdens kanaal”, zegt Jibben.

Van de drie roeiers die gered konden worden, is er ter plaatse één gereanimeerd. Hij is met de twee anderen, die op eigen kracht uit het water konden komen, naar het ziekenhuis vervoerd. Twee van hen vertoonden onderkoelingsverschijnselen.

De scheepvaart in het gedeelte van de Nederrijn – het Pannerdens kanaal - is stilgelegd, als gevolg waarvan doorvoer richting Duitsland en Rotterdam gestremd is en vertraging oploopt.