Nieuws/Binnenland
1328975
Binnenland

Minderjarige prostituees blijken gewild

Elke dag zoeken tientallen Nederlandse mannen via internet naar seks met heel jonge prostituees. Dat bevestigt Gideon van Artsen van Terre des Hommes na een bericht daarover in Trouw. Hij is projectleider van Watch Nederland, dat strijdt tegen handel in seks met minderjarigen.

Watch plaatst sinds begin dit jaar lokadvertenties op websites met seksadvertenties. Daarvoor worden zeven nepprofielen van minderjarige meisjes gebruikt. Intussen hebben al meer dan 1200 mannen daarop gereageerd. De helft van hen wilde een seksafspraak maken, ook al was in mailcontact duidelijk gemaakt dat het gaat om een minderjarig meisje.

Watch Nederland waarschuwt deze mannen dat ze zijn gezien, zegt Gideon van Aartsen van Terre des Hommes. Sekscontact met een virtuele minderjarige is nog niet strafbaar, maar de wet die dat regelt is al door de Tweede Kamer en wacht alleen nog op goedkeuring in de Eerste Kamer, aldus Van Aartsen.

Het project met de lokadvertenties is nu nog in de testfase met een moderator, maar binnenkort wordt het geautomatiseerd door chatbots in te zetten, een virtuele gesprekspartner. Elke dag worden dan tien lokadvertenties op evenzoveel websites gezet en ,,dan kijken we wat erop afkomt", zegt Van Aartsen. Hij spreekt van een ,,harde kern" van mannen die steevast op internet zoeken naar seks met jonge meisjes.