Nieuws/Binnenland
1329182
Binnenland

Sprite met suiker uit de handel

AMSTERDAM - Coca-Cola stopt in Nederland met de suikerhoudende versie van Sprite. In plaats daarvan wordt de suiker- en calorievrije variant, die nu nog Sprite Zero heet, omgedoopt tot Sprite.

Nederland is het eerste land ter wereld waar de gewone Sprite uit de schappen wordt gehaald. Volgens een woordvoerder van Coca-Cola is dat deels vanuit logistieke overwegingen, omdat Nederland een klein land is met interesse in gezondheid.

Ze kon overigens niet zeggen of de aangepaste, met aspartaam gezoete Sprite gezonder is. ,,We spreken niet over gezondheid als het gaat over frisdrank. Het gaat vooral over het drinken van iets lekkers en deze versie was volgens testen net zo lekker als het origineel."

Een gewoon blikje Sprite bevat 92 kilocalorieën, Sprite Zero nul. Het is na Coca-Cola het populairste merk van het bedrijf. Door de verandering haalt de producent jaarlijks zo’n 3,75 miljard kilocalorieën uit het portfolio. Dat past in de strategie van Coca-Cola om het aantal calorieën in producten terug te dringen.

Stoppen met de suikervariant van Coca-Cola is niet aan de orde. ,,Bij Sprite gold: als het even lekker is, dan kan het." Het Sprite-recept is al vaker aangepast. Dat van Coca-Cola is in meer dan honderd jaar maar één keer aangepast en dat werd na klachten snel teruggedraaid.

Foodwatch ziet de 'Sprite-stap' van Coca-Cola als een reactie op de toenemende druk die frisdrankbedrijven voelen hun producten 'gezonder' te maken. Daarbij benadrukt de organisatie dat Nederland ,,Europees kampioen" is in het drinken van suikerhoudende dranken. Dat zorgt er volgens foodwatch mede voor dat er wekelijks 1200 mensen met suikerziekte bij komen.

Het Diabetes Fonds spreekt van een stap in de goede richting, maar pleit voor een bredere aanpak, met belastingheffing, hogere prijzen en een gezonder aanbod. Uit onderzoek blijkt dat het drinken van één blikje frisdrank per dag de kans op diabetes type 2 met 20 procent vergroot, waarschuwt het fonds.