1329234
Binnenland

Adviesraad: leger onverantwoord uitgehold

AIV-lid en oud-minister van Defensie Joris Voorhoeve

AIV-lid en oud-minister van Defensie Joris Voorhoeve

DEN HAAG - Het is onverantwoord dat het Nederlandse leger pas over vier jaar weer helemaal inzetbaar is. Dat vindt de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV), die zijn zorgen uitspreekt over de belabberde staat waarin de krijgsmacht verkeert. Het kabinet „miskent” volgens de AIV de ernst van de toestand.

AIV-lid en oud-minister van Defensie Joris Voorhoeve

AIV-lid en oud-minister van Defensie Joris Voorhoeve

Als het kabinet niet meer geld voor het leger uittrekt, duurt het tot ten minste 2021 voor de zogenoemde basisgereedheid weer op orde is. De AIV, die de regering van onafhankelijk advies dient, noemt dat zeer ernstig. AIV-lid en oud-minister van Defensie Joris Voorhoeve wijst erop dat er gevaar dreigt vanuit Rusland, het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

De regering schetst voortdurend een te rooskleurig beeld van de toestand van de krijgsmacht, stelt de AIV. „Deze positieve framing dient wellicht een politiek doel, maar roept een onjuist beeld op.”

Voorhoeve bevestigt wat ik al vier jaar lang roep, aldus minister Jeanine Hennis van Defensie vrijdag. „De inzetbaarheid staat onder druk. Dat zeg ik al vier jaar.” Volgens haar zijn bezuinigingen uit 2011 nu pas voelbaar op de werkvloer en duurt het nog even voordat de effecten van de investeringen van dit kabinet hun werk doen.

De AIV raadt de regering met klem aan zich aan de afspraken te houden die de NAVO heeft gemaakt over het defensiebudget. Het volgende kabinet moet toewerken naar het gemiddelde van de defensieuitgaven in Europa, vindt de raad. Vier jaar later moet de NAVO-norm van 2 procent van het bbp worden gehaald.

De adviesraad wijst erop dat ook onder meer de Algemene Rekenkamer en de NAVO de noodklok luiden over het Nederlandse leger.

Op de SP, GroenLinks en DENK na willen alle partijen in de huidige Tweede Kamer de komende kabinetsperiode meer geld uittrekken voor Defensie.