Nieuws/Binnenland
1329365
Binnenland

’In Den Bosch ben ik huilend naar huis gegaan’

PvdA-vrijwilligers hebben het zwaar

Staatssecretaris Klijnsma (midden) is ook van de partij. Ook zij spreekt de troepen bemoedigend toe.

Staatssecretaris Klijnsma (midden) is ook van de partij. Ook zij spreekt de troepen bemoedigend toe.

Den Haag - „Leuk!” Een bulderende stem klinkt door de Schilderswijk. „Ik geloof er nog in, hoor! Aan de slag!” De stem is afkomstig van de Haagse PvdA’er Wouter Booij. Hij zweept een kluit vrijwilligers op. Ze gaan vandaag met rode rozen en flyers langs de deuren. De sociaaldemocraten hopen in de Schilderswijk nog zoveel mogelijk kiezers ervan te kunnen overtuigen aanstaande woensdag op de PvdA te stemmen, misschien wel tegen beter weten in.

Staatssecretaris Klijnsma (midden) is ook van de partij. Ook zij spreekt de troepen bemoedigend toe.

Staatssecretaris Klijnsma (midden) is ook van de partij. Ook zij spreekt de troepen bemoedigend toe.

Staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken) is ook van de partij. Ook zij spreekt de troepen bemoedigend toe. „Ik heb het nog nóóit zo rood gezien”, roept ze tegen de veertig mensen in PvdA-jasjes. „Het zindert overal”, doet ze er een schepje bovenop. „Campagnevoeren is hartstikke leuk. Heel veel plezier!”

Zwaar

Dat het helemaal niet overal zindert, vertelt vrijwilligster Cora den Oudste even later. „Het is zwaar.” Ze trekt voor de partij al campagnevoerend het land door. „Jongeren kennen de PvdA niet meer. Ze weten niet eens waar de afkorting voor staat. Allochtonen stemmen veelal op Denk. En toen ik in Den Bosch was, ben ik huilend naar huis gegaan. De mensen waren zo grof gebekt. Veel PVV-stemmers.”

Richard Heijnen, de zoon van voormalig PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen, trotseert vandaag eveneens de kou. Met een stapel PvdA-magazines en rode rozen staat hij met een paar partijgenoten voor station Den Haag Hollands Spoor. Ook hij is al verschillende keren de straat op gegaan. „Soms gaat het goed, en soms wat minder. Overtuigen? Daar ben ik niet de allersterkste in.”

Een rotdag beleefde Richard toen hij laatst voor een Albert Heijn in Moerwijk stond te flyeren. „Ik ben voor ’landverrader’ uitgemaakt. De PvdA is er voor alle Nederlanders, ook voor nieuwe Nederlanders. Dat vinden sommige mensen kennelijk niet zo prettig.”

De jonge PvdA’er baalt ervan dat zijn partij het in de peilingen zo slecht doet. „Waarom het niet lukt? Wat ik veel hoor op straat is dat veel mensen ons afrekenen op de samenwerking met de VVD. En de VVD heeft daar helemaal geen last van”, verzucht hij.

’We gaan verliezen’

De doorgewinterde PvdA-vrijwilliger Gamal Ahmed heeft een dikke stapel flyers meegenomen. Hij wandelt ermee door de Schilderswijk. In zijn uppie. „We lopen in de verkiezingen behoorlijk achter”, analyseert hij. „En dat komt ook niet meer goed. Mensen zijn boos. We gaan dik verliezen. Het doet pijn”, geeft hij toe.

Gamal doet zijn stinkende best. Wie maar wil, drukt hij een flyer in handen. „Gaat u stemmen? Weet u al op wie?” Een groepje Marokkanen nadert. Ze kijken naar de folder in de uitgestoken hand van Gamal, maar reageren resoluut: „Nee, de PvdA hoeven we niet. Wij gaan voor Denk”, zegt één van de mannen. „Waarom? Dat weet je best. Lodewijk Asscher heeft de uitkering van mijn vader in Marokko verlaagd. Echt hoor, wij gaan voor Denk.”

Voor Gamal is het niet de eerste keer dat hij zoiets meemaakt. Veel Nederlanders met een Turkse of Marokkaanse achtergrond gaan volgens hem voor de partij van Kuzu en Öztürk. Hij gokt dat het om ongeveer de helft gaat.

Ondertussen rolt de laatste peiling binnen van Ipsos. Daarin levert de PvdA ten opzichte van vorige week opnieuw een zetel in. De partij staat inmiddels op een schamele 11 zetels. Met nog maar zes dagen tot aan de stembusgang zijn het voor Gamal en zijn partijgenoten weinig zonnige berichten.

Hij laat zich echter niet kisten. „Ik doe gewoon alles wat ik kan doen”, reageert hij en vervolgt zijn weg door de Schilderswijk.